Актуелно

Злоупотреба службеног положаја

14.01.2024.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције Управе криминалистичке полиције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су две особе због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Ухапшени су С. Ј. (1971) из Ниша, бивше одговорно лице нишке Академије техничко-васпитачких струковних студија и В. П. (1980) из Нишке Бање, одговорно лице у врањском одсеку ове образовне установе и одговорно лице предузећа „Биро за инжењерске делатности“ у Нишу. 

С. Ј. се сумњичи да је, крајем 2021. године, у договору са В. П. сачинио фиктивни уговор о пружању консалтинг услуге са фирмом „Биро за инжењерске делатности“ како би на њен рачун био пребачен новац који је Академија добила од Града Врања и ЈП „Урбанизам и изградњa града Врањa“ за израду пројекта постављања семафора на  две раскрснице у том граду, иако ова фирма тај пројекат није урадила.

На овај начин је за фирму у којој је осумњичени В. П. одговорно лице, прибављена противправна имовинска корист од 1.790.000 динара, за колико је оштећена образовна установа из Ниша.

С. Ј. је одређено задржавање до 48 часова и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву, док ће В. П. бити приведен тужиоцу.