Актуелно

Изјава начелника УKП и некадашњег шефа Радне групе за испитивање 24 спорне приватизације Богдана Пушића

28.07.2022.
МУП

„Радна група за испитивање 24 спорне приватизације, као и сви припадници Управе криминалистичке полиције, који су наставили рад на овим и свим другим спорним приватизацијама, остварили су резултате на које сам поносан. Резултат нашег рада је 150 ухапшених због извршених 114 кривичних дела и кривичне пријаве против укупно 197 лица.   

Изјава бившег припадника Министарства унутрашњих послова Синише Јанковића, о наводној злоупотреби Радне групе и њеном селективном раду, је неистинита и циљ јој је, очигледно, да омаловажи резултате које је ова група остварила и уруши углед Министарства унутрашњих послова и њених припадника.

Радном групом сам руководио од њеног оснивања 2012. године и осим предмета везаних за 24 спорне приватизације, бавили смо се и другим спорним случајевима. Резултат је истрага 61 спорне приватизације, а подаци везани за ове предмете достављени су тужилаштвима на даље поступање.

Радна група је тада, као и Министарство унутрашњих послова данас, у свом раду,  имала пуну подршку тадашњег првог потпредседника Владе, садашњег председника Александра Вучића.

Захвалан сам председнику Вучићу што је и тада, као и данас, разумео значај нашег рада и давао пуну подршку нашој борби против криминала и корупције. Без чврсте и јасне подршке борба против криминала је осуђена на пропаст. Србија се у  последњих годину и по дана одлучно обрачунава са корупцијом, али и са организованим криминалним групама и остварује одличне резултате. Све то не би било могуће да немамо снажну подршку државног врха на челу са председником Вучићем.

Да паушалне изјаве Јанковића не би збуњивале јавност, наглашавам да било која радна група није систематизована организациона јединица у оквиру МУП-а и да се формирају са јасном сврхом и ограниченим трајањем, што је у овом случају било испитивање 24 спорне приватизације. Паралелно са тим истрагама инспектори УKП-а бавили су се и другим спорним случајевима.

Расформирање Радне групе не значи да се са истрагама стало, а већина полицајаца  који су радили на предметима и данас обављају одговорне послове у више организационих јединица Управе криминалистичке полиције. Предмети, како то Јанковић покушава да инсинуира, нису стављени у фиоку, већ је рад на њима настављен, односно предмети су презадужени у оквиру надлежних организационих јединица УKП-а и одељења криминалистичке полиције у надлежним полицијским управама.    

Да поновим, резултат је 61 истрага, у оквиру којих су и „24 спорне приватизације“, ухапшено је 150 особа због извршених 114 кривичних дела, док су кривичне пријаве у редовном поступку поднете против још 47 лица.  

Укупна штета начињена овим кривичним делима је више од 98 милијарди динара, у то време више од 940 милиона евра. Укупна имовинска корист која је остварена овим кривичним делима је била више од 75 милијарди динара, тадашњих 708 милиона евра.

Не улазим у мотиве и разлоге данашњег иступања Јанковића и његову потребу да блати свој некадашњи рад, рад његових дојучерашњих колега, да обмањује јавност, али не могу да останем нем и не одговорим на неистине и лажи.