Актуелно

Ухапшено девет особа због пореске утаје и прања новца

26.09.2019.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са надлежним тужилаштвима и Пореском полицијом, у више координираних акција усмерених  на сузбијање кривичних дела пореске утаје и прања новца ухапсили су двадесет особа и поднели кривичну пријаву против још 18 лица.

Припадници Управе криминалистичке полиције у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал и Пореском полицијом, на ширем подручју Београда и Панчева, ухапсили су 16 особа осумњичених да су као припадници организоване криминалне групе регистровали привредна друштва преко којих су малверзацијама са утајом пореза и прањем новца омогућили другим привредним друштвима избегавање и умањење пореских обавеза, чиме су оштетили буџет Републике Србија за 50.833.705 динара.

Због постојања основа сумње да су починили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, злоупотреба положаја одоговорног лица, прање новца и пореска утаја ухапшени су Д.Р. (1986), Д.Ј. (1980), В.Ш. (1976), Г.С. (1993), А.Ј. (1998), З.Ћ. (1956), М.Л. (1958), И.Д. (1983), П.М. (1965), У.М. (1997), М.М. (1998), С.П. (1993), П.М. (1967), А.Р. (1987), Л.М. (1989) и Г.Н. (1964).

Осумњичени се терете да су током 2018. и 2019. године у Србији оснивали нова предузећа или преузимали постојећа и код пословних банака за те привредне субјекте отварали рачуне и активирали услугу електронског банкарства.

Сумња се да су потом, сачињавали и оверавали пословну документацију неистините садржине у којој су приказивали фиктивни промет добара и услуга између привредних субјеката под њиховом контролом и других привредних субјеката, на основу чега су им та предузећа уплатила на рачун укупно 278.143.408 динара.

Постоје основи сумње да су потом та средства осумњичени припадници организоване криминалне групе путем електронском банкарства, без стварног правног основа, преносили даље на рачуне одређених физичких лица, која су одмах подизала тај новац и предавала га осумњиченима.

Осумњичени се терете да су потом новац добијен од физичких лица предавали одговорним лицима привредних субјеката, која су без стварног правног основа новац и уплатила привредним друштвима под њиховом контролом.

Сумња се да су за ту услугу осумњичени узимали провизију од шест до осам одсто, чиме су прибавили противправну имовинску корист од најмање 16.688.604 динара.

Постоје основи сумње да је на овај начин по основу необрачунатих, неисказаних и неплаћених пореских обавеза буџет Републике Србије оштетили за 50.833.705 динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће уз кривичну пријаву бити приведени Тужилаштву за организовани криминал.

Кривична пријава у редовном поступку, због постојања основа сумње да су починили кривична дела  пореска утаја и прање новца, поднета је против још 18 лица, власника и одговорних лица привредних субјеката која су вршила уплате на рачуне привредних друштава под контролом осумњичених припадника ове организоване криминалне групе.

***

У више одвојених акција, због сумње да су починили кривично дело пореска утаја припадници Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са Пореском полицијом и надлежним основним јавним тужилаштвима, на територији Београда, Новог Пазара и Шапца ухапсили су четири особе осумњичене да у периоду од 2017. до 2019. године у пословним књигама нису евидентирале продају текстилне робе и тиме избегле плаћање пореза.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Шапцу ухапсили су одговорно лице трговинске радње „О ла ла БМ“ Б.М. (1982), због постојања основа сумње пореском утајом оштетила буџет Републике Србије за 9.321.314 динара.

Сумња се да Б.М. у пословним књигама није евидентирала продају текстилне робе вредне више од 48.905.240 динара и да је на тај начин избегла плаћање пореза.

Осумњиченој је, због постојања основа сумње да је починила кривично дело пореска утаја, одређено задржавање до 48 сати и она ће уз кривичну пријаву бити приведена Основном јавном тужилаштву у Шапцу.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду ухапсили су одговорно лице трговинске радње „Гено“ Г.А. (1971) због постојања основа сумње да је пореском утајом оштетио буџет Републике Србије 13.277.363 динара.

Сумња се да Г.А. у пословним књигама није евидентирао продају текстилне робе вредне више од 37.162.634 динара и да је на тај начин избегао плаћање пореза.

Осумњиченом је, због постојања основа сумње да је починио кривично дело пореска утаја одређено задржавање до 48 сати и он ће уз кривичну пријави бити приведен Трећем основном јавном тужилаштву у Београду.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Пазару ухапсили су Е.А. (1985)због постојања основа сумње да је пореском утајом оштетила буџет Републике Србије 8.077.074 динара.

Сумња се да је Е.А., без икакве евиденције, продала робу преко интернета у вредности од 32.000.000 динара и да је на тај начин избегла плаћање пореза.

Осумњиченој је, због постојања основа сумње да је починила кривично дело пореска утаја, одређено задржавање до 48 сати и она ће уз кривичну пријаву бити приведена Основном јавном тужилаштву у Новом Пазару.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Пазару ухапсили су одговорно лице привредног друштва „СесСтајл“ С.П. (1977) због постојања основа сумње да је пореском утајом оштетио буџет Републике Србије 10.570.674 динара.

Сумња се да је С.П., без евиденције у пословним књигама, преко интернета продао текстилну робу вредну 35.000.000 динара и да је на тај начин избегао плаћање пореза.

Осумњиченом је, због постојања основа сумње да је починио кривично дело пореска утаја одређено задржавање до 48 сати и он ће уз кривичну пријави бити приведен Основном јавном тужилаштву у Новом Пазару.