Актуелно

Ухапшени осумњичени за више коруптивних кривичних дела

17.11.2019.
MУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, ухапсили су четири особе због постојања основа сумње да су извршиле више коруптивних кривичних дела, док ће против још једне бити поднета кривична пријава у редовном поступку.

Ухапшени су Д.Т. (1955) и С.Г. (1957), инспектори рада за Сремски округ, С.Е. (1984) одговорно лице Омладинске задруге „Сирмзад“ из Сремске Митровице, И.М. (1967) одговорно лице „Ватроотпорност“ из Шида, док ће кривична пријава бити поднета против четрдесетседмогодишњег одговорног лица Привредног друштва “Ранего“ из Лаћарка.

Како се сумња, Д.Т. је од априла до октобра ове године извршио више кривичних дела злоупотреба службеног положаја тако што, приликом инспекцијског надзора у седам привредних друштава, по договору са одговорним лицима тих предузећа, није констатовао утврђене неправилности, нити је за то подносио налоге за покретање прекршајног поступка.

Сумња се да су му у томе помагали С.Е. и И.М. за које постоји основ сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја у помагању.

С.Е. и И.М. су, како се сумња, по налогу Д.Т. и у договору са одговорним лицима контролисаних предузећа, накнадно пријављивали раднике на социјално осигурање, односно накнадно сачињавали акте у вези са безбедношћу на раду.

Д.Т. се сумњичи и да је подстрекао С.Г. која се терети да није поднела налоге за покретање прекршајних поступака за утврђене неправилности током инспекцијског надзора у једном привреднoм друштву, чиме је извршила кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Како се сумња Д. Т. је извршио и кривично дело примање мита тако што је захтевао и примио 200 евра, да не би извршио инспекцијски надзор градилишта где је инвеститор  четрдесетседмогодишњи мушкарац.Он се терети да је Д.Т. предао новац и тако извршио кривично дело давање мита.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду.