Актуелно

Београдска полиција: Безбедност на високом нивоу

16.12.2023.
МУП

Припадници Полицијске управе за град Београд ефикасним радом свакодневно брину о безбедности и сигурности свих грађана и њихове имовине и предузимају све мере и радње из своје надлежности како би очували стабилан јавни ред и мир. О њиховом пожртвованом раду сведоче и позитивни резултати рада, па је у престоници, у периоду од 1. јануара до 1. децембра ове године, за 17,9 одсто смањен укупан број кривичних дела у односу на исти период 2022. године.

Евидентирано је укупно 15.707 кривичних дела, што је за 3.423 кривична дела мање у односу на исти период прошле године, када је евидентирано 19.130 кривичних дела, док су од укупног броја извршених кривичних дела током 2023. расветљена 11.043 кривична дела.

Eфикасним радом београдске полиције решена су сва најтежа кривична дела против живота и тела –13 тешких убистава, 14 тешких убистава у покушају, 6 убистава и 39 убистава у покушају.

За 11 месеци ове године, извршено је укупно 7.794 кривична дела против имовине, што је за 26,1 одсто мање у односу на исти период 2022. године.

Полицијски службеници ПУ за град Београд, на територији града, али и у међународним акцијама, запленили су укупно 4.407 килограма и 35,4 литра опојне дроге. Заплењено је око 2.716 килограма кокаина, 1.630 килограма марихуане, 28,6 килограма и 34,8 литара амфетамина, 14,76 килограма хашиша, као и 7,4 килограма хероина и 3,42 килограма МДМА.

Београдска полиција је једина полиција главног града која сарађује са свим међународним партнерским службама и једина полиција локалног карактера која има поштовање, захвалност и уважавање од стране Европола, ДЕА, Евроџаста и свих других међународних полицијских и тужилачких организација.

У међународној полицијској акцији коју су предводили полицијски службеници ПУ за град Београд, у координацији са Европолом и полицијама других држава, у августу 2023. године, у интернационалним водама Атлантског океана, заплењено је око 2,7 тона кокаина. У овој акцији, ухапшени су организатор организоване криминалне групе и три припадника, који су у међународној мрежи, транспортовали кокаин из Јужне Америке до Европе.

Такође, припадници београдске полиције су, у сарадњи са Европолом и БИА, у септембру 2023. године, ухапсили 6 припадника организоване криминалне групе, осумњичених да су током 2020. и 2021. године, купили, пренели и држали ради продаје 324 килограма кокаина из Еквадора до Солуна, где је дрогу и запленила грчка полиција. Претресом станова осумњичених, на више локација у Београду и Панчеву, одузета је већа количина новца, неколико возила високе класе, скупоцени сатови и накит.

У периоду од 1. јануара до 1. децембра 2023. године, полицијски службеници ПУ за град Београд поднели су укупно 98 кривичних пријава због извршења кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, 202 захтева за покретање прекршајног поступка због несавесног држања оружја, док су 33 извештаја послата надлежном тужилаштву.

Припадници Управе за управне послове ПУ за град Београд издали су 168.873 личне карте и 176.174 пасоша, док је регистровано 804.781 возило.

За 11 месеци ове године, у Београду је боравак дужи од 24 сата пријавило 1.337.705 страних држављана, што је за 28 одсто више у односу на исти период 2022.

Београдска полиција појачала је мере на унапређењу безбедности ученика, запослених и школа, а полицијски службеници су свакодневно присутни у свим васпитно-образовним установама. Такође, како би се унапредила безбедност школске популације, али и едуковали ученици, спроводе се обимне превентивне активности у оквиру различитих радионица. У оквиру пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“, реализована је 3.371 радионица - 1.136 радионица на тему „Превенција вршњачког насиља у стварном и виртуелном окружењу“, 1.086 на тему „Безбедност деце у ванредним ситуацијама“ и 1.149 радионица на тему „Безбедност деце у саобраћају“.

Осим тога, одржана су 233 предавања о безбедносним и другим аспектима злоупотребе психоактивних супстанци и вршњачком насиљу, као и више трибина за родитеље и ученике.

Такође, у непосредној близини васпитно-образовних установа спроводи се континуирана акција саобраћајне полиције током које су, од 1. јануара до 1. децембра ове године, откривена 6.052 саобраћајна прекршаја.

У протеклом периоду регистрован је већи број дојава о подметнутим експлозивним направама у школама, вртићима и другим институцијама на територији Београда. Посебно обучени полицијски службеници су, од почетка године, извршили укупно 4.793 прегледа објеката и просторија и утврдили да је реч о лажним дојавама.

На територији града нису евидентирани случајеви нарушавања јавног реда и мира у већем обиму. У Београду је од 1. јануара до 1. децембра 2023. одржано 9.746 јавних окупљања, са око 3,3 милиона учесника, као и 8.116 спортских манифестација, са око 1,6 милиона посетилаца, које су протекле без тежих инцидената.

У оквиру акције сузбијања ирегуларних миграција и спровођења појачаних мера на откривању илегалног преласка државне границе, на територији града санкционисана су 463 мигранта због кршења Закона о странцима, док су 24 особе процесуиране због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи.

И у наредном периоду рад свих полицијских службеника ПУ за град Београд биће усмерен на превентивни рад у свим областима, на сузбијање и расветљавање најтежих кривичних дела, уличног криминала, прекршаја и одржавање стабилног јавног реда и мира, како би Београд задржао тренд једног од најбезбеднијих главних градова у Европи.