Актуелно

Ухапшени осумњичени за малверзације у вези са катастром непокретности

18.01.2021.
МУП

Број: 50/21
18. јануар 2021. године

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције, у сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом a по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву ухапсили су четири особе које се сумњиче да су вршиле малверзације у вези са катастром непокретности.

Полиција је ухапсила Б. Ш. (1957), запосленог у Републичком геодетском заводу у Трстенику због постојања основа сумње да је извршио кривична дела трговина утицајем и примање мита, као и С. У. (1968) запосленог у Републичком геодетском заводу у Крушевцу, који се сумњичи да је учинио кривично дело злоупотреба службеног положаја. Такође, ухапшени су и Т. С. (1974), осумњичен за кривично дело трговина утицајем и Ж. К. (1955) због постојања основа сумње да је учинио кривично дело давање мита.

У склопу ове акције, припадници Сектора унутрашње контроле ухапсили су полицијског службеника Љ. П. (1968) осумњиченог за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Постоје основи сумње да је Б. Ш. посредовао код С. У. да му противзаконито сачини и изда два извода поседовних листова за катастарске парцеле за потребе Т. С., без званично поднетог захтева. Како се сумња, Б. Ш. је добијене листове предао осумњиченом Т. С., који му је дао 200 евра за такву услугу, а полиција их је ухапсила приликом примопредаје докумената и новца.

Такође, Б. Ш. се сумњичи да је у октобру прошле године узео 700 евра од Ж. К. како би му противзаконито сачинио документ из катастра, иако се такав документ није смео издавати физичким лицима, већ само геодетским организацијама.

Љ. П. се терети да је једној особи, осумњиченој да је повезана са овим малверзацијама у вези са катастром а за којом полиција трага, омогућио да несметано напусти територију Републике Србије.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.