Актуелно

Превара у обављању привредне делатности у помагању

28.11.2022.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције УКП, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, ухапсили су Ј. Ж. (1959) због постојања основа сумње да је извршио кривично дело превара у обављању привредне делатности, као и И.М. (1983) и Д.В. (1973) који се терете да су извршили кривично дело превара у обављању привредне делатности у помагању.

Како се сумња, Ј. Ж. је као одговорно лице ДОО „Zanetti corporation“, у намери да за наведену фирму прибави противправну имовинску корист, у априлу ове године сачинио лажну документацију у којој се наводи да та фирма купује 16 моторних возила, а која су била предмет једног стварног купца из Београда.

Ј. Ж. је, како се сумња, довео у заблуду надлежну царинску испоставу у погледу власништва над возилима која су била предмет увоза, присвојивши и отуђивши возила која је купио и платио у иностранству стварни увозник из Београда.

На овај начин, стварни увозник оштећен је за износ од 54.800 евра, а који је Ј. Ж. противправно присвојио.

И. М. и Д. В. се сумњиче да су као одговорна лица ДОО „Atlantic 2014“ помогли Ј.Ж. у извршењу кривичног дела тако што су ангажовани од стране превозника да изврше царињење увезених возила достављену документацију њему ставили на располагање, а што је он потом користио за сачињавање фиктивних фактура о продаји возила.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.