Актуелно

Циљ кампање „За зиму се спреми и на време опреми“ важност поштовања прописа и препорука за вожњу у зимским условима

18.01.2024.
МУП

Учесници кампање „За зиму се спреми и на време опреми“ поручили су данас на Копаонику возачима да током зимског периода, када су на путевима могуће поледице, лед и снег повећају опрезност, адекватно припреме возило и имају обавезну зимску опрему.

Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова истaкао је да је циљ кампање да се домаћим и страним туристима у свим већим туристичким центрима укаже на важност поштовања прописа и препорука за вожњу у зимским условима.

Нагласио је да возило мора бити адекватно припремљено за вожњу у зимским условима и да мора имати обавезну зимску опрему.

Имајући у виду да се завршава зимски распуст за већину ученика основних и средњих школа, због чега се очекује повећан интензитет саобраћаја на свим важнијим путним правцима, Раденковић је позвао све учеснике у саобраћају да покажу потребну дозу стрпљења, да поштују ограничење брзине и да не претичу непрописно чиме угрожавају себе, своју породицу и друге учеснике у саобраћају.

Вељко Ћурчић из Агенције за безбедност саобраћаја, прецизирао је да кампању „За зиму се спреми и на време опреми“ заједнички спроводе Агенција, Министарство унутрашњих послова, ЈП „Путеви Србије“, Туристичка организација Србије, Ауто-мото савез Србије и компанија „Еко“.

Он је апеловао на возаче да на пут пођу одморни, добро испланирају путовање и провере исправност возила, избегавају нагла кочења, да не користе темпомате и да вожњу прилагоде условима и стању пута, као и временским приликама.

Небојша Мандић из Ауто-мото савеза Србије подсетио је да број телефона Оперативног центра овог савеза 1987 ради 24 часа дневно и позивом на овај број возачи у сваком тренутку могу добити информације о условима вожње и стању на путевима у Србији.