Актуелно

МУП не дозвољава одржавање две шетње - "Европрајда" и "антиглобалиста

13.09.2022.
МУП

Министарство унутрашњих послова, на основу Закона о јавном окупљању у складу са Уставом Републике Србије, донело је решења да не дозволи шетњу учесника "Европрајд 2022" као ни учесника породичне шетње у организацији "антиглобалиста" у Београду у суботу 17. септембра 2022. године.

Након обављене безбедносне процене утврђено је да постоји висок ризик да ће безбедност учесника обе шетње на најављеним трасама бити угрожена, као и безбедност других грађана. Имајући у виду да, према пријавама, обе шетње треба да се одрже у непосредној близини, једна у оквиру манифестације "Европрајд 2022" и друга у организацији грађана чији су ставови супротни са ставовима припадника ЛГБТ популације, а који отворено изражавају противљење одржавању манифестације "Европрајд 2022", процењено је да постоји опасност да ће доћи до напада и сукоба, као и опасност од насиља, уништавања имовине и других облика нарушавања јавног реда у већем обиму.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин је истакао да је припадницима Министарства унутрашњих послова, поред борбе са свим облицима криминала, основни задатак брига о очувању јавног реда и мира и гарантовање безбедности и имовинске сигурности сваког грађанина.

„Управо због тога Министарство унутрашњих послова не дозвољава одржавање две шетње - "Европрајда" и "антиглобалиста". У тренутној геополитичкој ситуацији и тензијама у региону, бесмислени сукоби на улицама Београда отежали би позицију наше земље, угрозили безбедност учесника шетњи, али и других грађана", рекао је министар Вулин.

„Апелујем на све да поштују закон и да своје личне и политичке интересе ставе на страну и не угрожавају ни своју ни туђу безбедност", поручио је министар полиције.