Актуелно

Појачане мере МУП-а поводом дојава о бомбама у ОШ „20. октобар“

16.11.2023.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова поводом учесталих дојава о постављеним експлозивним направама у Основној школи „20. октобар“ у Новом Београду одржали су данас састанак са представницима школе, Секретаријата за образовање и дечију заштиту града Београда, школске управе и полицијских службеника Полицијске управе за град Београд.

На састанку је предочен обим појачаног поступања полицијских службеника Полицијске станице Нови Београд од 13. новембра, када су школи упућене претње, као и да полицајци за време наставе школу обезбеђују са два полицијска службеника, као и обиласцима кроз редовну интервентну, патролну и оперативну делатност и чешћим обиласцима током ноћи.

Такође, припадници Министарства унутрашњих послова су на састанку обавестили присутне да полицијски службеници, у сарадњи са надлежним тужилаштвом, професионално поступају по свакој добијеној пријави о претњи, правовремено реагују и предузимају све мере и радње у расветљавању оваквих дојава.

Договорено је и да директор школе наставничком већу и Савету родитеља пренесе да су полицијски службеници предузели појачане мере и упозна их са  мерама које школа предузима на унапређењу безбедности.  

Помоћник начелника Полицијске управе за град Београд Иван Цвијовић поводом учесталих дојава од почетка новембра, истакао је да је провером утврђено да су до сада све дојаве биле лажне.

„Од почетка новембра на територији Полицијске управе за град Београд и Републике Србије имамо учестале дојаве о постављеним експлозивним направама које се превасходно односе на васпитно-образовне установе и у том смислу полицијски службеници предузимају превентивне прегледе ради утврђивања свих околности. У досадашњем раду се утврдило да су све пријаве биле лажне“, рекао је Цвијовић, додавши да полиција у сарадњи са надлежним Вишим јавним тужилаштвом - Одељењем за високотехнолошки криминал, предузима све мере и радње на расветљавању ових случајева.

Апеловао је на родитеље и наставно особље да не подлежу паници и да о свим безбедносно интересантним догађајима и сазнањима позову полицију која ће одмах реаговати.