Aktuelno

Pojačane mere MUP-a povodom dojava o bombama u OŠ „20. oktobar“

16.11.2023.
MUP

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova povodom učestalih dojava o postavlјenim eksplozivnim napravama u Osnovnoj školi „20. oktobar“ u Novom Beogradu održali su danas sastanak sa predstavnicima škole, Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu grada Beograda, školske uprave i policijskih službenika Policijske uprave za grad Beograd.

Na sastanku je predočen obim pojačanog postupanja policijskih službenika Policijske stanice Novi Beograd od 13. novembra, kada su školi upućene pretnje, kao i da policajci za vreme nastave školu obezbeđuju sa dva policijska službenika, kao i obilascima kroz redovnu interventnu, patrolnu i operativnu delatnost i češćim obilascima tokom noći.

Takođe, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su na sastanku obavestili prisutne da policijski službenici, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, profesionalno postupaju po svakoj dobijenoj prijavi o pretnji, pravovremeno reaguju i preduzimaju sve mere i radnje u rasvetlјavanju ovakvih dojava.

Dogovoreno je i da direktor škole nastavničkom veću i Savetu roditelјa prenese da su policijski službenici preduzeli pojačane mere i upozna ih sa  merama koje škola preduzima na unapređenju bezbednosti.  

Pomoćnik načelnika Policijske uprave za grad Beograd Ivan Cvijović povodom učestalih dojava od početka novembra, istakao je da je proverom utvrđeno da su do sada sve dojave bile lažne.

„Od početka novembra na teritoriji Policijske uprave za grad Beograd i Republike Srbije imamo učestale dojave o postavlјenim eksplozivnim napravama koje se prevashodno odnose na vaspitno-obrazovne ustanove i u tom smislu policijski službenici preduzimaju preventivne preglede radi utvrđivanja svih okolnosti. U dosadašnjem radu se utvrdilo da su sve prijave bile lažne“, rekao je Cvijović, dodavši da policija u saradnji sa nadležnim Višim javnim tužilaštvom - Odelјenjem za visokotehnološki kriminal, preduzima sve mere i radnje na rasvetlјavanju ovih slučajeva.

Apelovao je na roditelјe i nastavno osoblјe da ne podležu panici i da o svim bezbednosno interesantnim događajima i saznanjima pozovu policiju koja će odmah reagovati.