Актуелно

Прање новца, пореска утаја и недозвољено складиштење робе

27.07.2022.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, УКП у сарадњи са Пореском полицијом, припадницима БИА и Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду ухапсили су три особе, а против једне поднели кривичну пријаву, због више кривичних дела - прање новца, пореска утаја и недозвољено складиштење робе.

Ухапшени су М. З. (1980) запослен у ПД "ГЕ-ТЕ Спед" Суботица, као и Д. Р. (1989) и С. Р. (1981) одговорна лица ПД "Ралић Ауто" Ветерник. Кривичном пријавом је обухваћен и четрдесетосмогодишњи мушкарац, одговорно лице ПД "Краљица Тисе" Београд и "Ди ЦАМЕРА УНО" Београд, и стварни власник више привредних друштава у Србији, као  и неколико регистрованих у Словачкој.

Сумња се да је четрдесетосмогодишњи мушкарац уз помоћ  М. З. од 2019. до 2021. године, у намери да избегне плаћање пореза и других дажбина у укупном износу од око 319.000.000 динара увезао 10.684 половних аутомобила са подручја ЕУ у вредности од 2.374.148.624 динара за која није извршио обрачун, пријаву и плаћање пореских и других дажбина.

Такође, за део готовог новца, 1.067.202.982 динара, које је искористио за личне потребе а који потиче од неуплаћеног пазара од продаје увезених возила и евидентираних преко фискалне касе није извршио обрачун и плаћање пореза на приходе од капитала. Четрдесетосмогодишњи осумњичени мушкарац је новац користио за изградњу два стамбено - пословна објекта у Суботици, и на тај начин је извршио конверзију стечене имовине која потиче из криминалне активности, из новчаног у материјални облик. 

Осумњичени Д. Р. и С. Р. су од 2019. до 2021. године у пословним књигама свог привредног друштва евидентирали набавку половних возила од привредних друштва под контролом  четрдесетосмогодишњег мушкарца у износу од 282.870.887 динара знајући да, у тренутку пријема, предметна возила потичу од криминалне активности четрдесетосмогодишњег мушкарца који прикрива стварно власништво над привредним друштвима. Они су, како се сумња, извршили даљи промет тих возила по ценама знатно вишим од оних исказаних у пословних књигама "Ралић ауто", а у намери да прикрију податке о реално оствареним приходима и да делимично избегну плаћање ПДВ-а и пореза на добит у укупном износу од 22.786.275 динара.

Непријављену разлику у цени од 157.000 евра како се сумња, Д. Р. и С. Р. су задржали за себе. Сумња се и да су у пословним просторијама свог привредног друштва, складиштили ауто – гуме тржишне  вредности  4.335.000 динара, за које нису поседовали документацију о пореклу робе и плаћеном порезу  и које су набавили ван легалних тржишних токова. На тај начин су извршили кривично дело недозвољено складиштење робе.

Ухапшенима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.