Актуелно

Три особе осумњичене за злоупотребу у вези са јавном набавком, злоупотребу службеног положаја и злоупотребу положаја одговорног лица

13.02.2020.
МУП

Број: 144/20
13. 2. 2020. године

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењeм за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, ухапсили су три особе које се терете за кривична дела злоупотреба у вези са јавном набавком, злоупотреба службеног положаја и злоупотреба положаја одговорног лица.

Ухапшени су И. Д. (1953), бивши помоћник градоначелника Зрењанина задужен за инвестиције и бивше одговорно лице ЈКП “Водовод и канализација” Зрењанин, и Г. Т. (1972), заменик одговорног лица и бивше одговорно лице у зрењанинском ЈКП „Водовод и канализација“.

Такође, ухапшен је Н. О. (1951), одговорно лице београдског предузећа  “Synertech” и бивше одговорно лице новосадске фирме ”Gruppo Zilio” и њеног београдског огранка “Gruppo Zilio SPA”.

Сумња се да су се Н. О., као одговорно лице предузећа  “Synertech“, и И. Д., у својству помоћника градоначелника, почетком 2014. године, пре расписивања јавне набавке договорили са представницима привредног друштва „Gruppo Zilio SPA“ из Италије о елементима конкурса јавне набавке за пречишћавање питке воде за град Зрењанин, чиме су извршили кривично дело злоупотреба у вези са јавном набавком.

Како се сумња, након конкурса, Г. Т. jе у својству одговорног лица зрењанинског ЈКП „Водовод и канализација“, потписао Уговор о јавној набавци услуге пречишћавања питке воде за град Зрењанин са групом понуђача коју чине привредна друштва „Gruppo Zilio SPA“ огранак у Београду, „Gruppo Zilio“ из Новог Сада и „Synertech“ из Београда.

Овај уговор је у супротности са тада важећим Законом о комуналним делатностима, који прописује да се пречишћавање воде не сме препустити приватној фирми. Сумња се да је на овај начин Г. Т. извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Будући да је фирма „Gruppo Zilio SPA“ изашла из посла и препустила га фирми “Synertech” није имала право да повуче банкарске гаранције, међутим И. Д. се терети да је 30. јуна 2016. године закључио анекс уговора о јавној набавци, чиме је извршио поврат банкарске гаранције за добро извршење посла извршиоцу „Gruppo Zilio“ издату на износ од 546.336 евра, иако су услови за реализацију банкарске гаранције били испуњени, чиме је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Н. О. се сумњичи и да је 17.маја 2019. године примио износ од 67.500.000 динара на рачун његовог привредног друштва из буџета Републике Србије, на име субвенција ради набавке и замене опреме у постројењу за пречишћавање пијаће воде у Зрењанину, као и ради пуштања истог у рад, од којих је након тога део у износу од 21.341.649,50 динара утрошио за текуће пословање привредног друштва чиме је извршио кривично дело злоупотребa положаја одговорног лица.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Вишем јавном тужилаштву, Посебном одељењу за сузбијање корупције.