Актуелно

Неосноване, тенденциозне и нетачне тврдње функционера Савеза за Србију да припадници МУП-а прислушкују и прате лидере опозиције

23.07.2019.
МУП

Број: 636/19
23. јул 2019. године

Изјава начелника Управе криминалистичке полиције МУП-а Дејана Ковачевића:

„Данашње тврдње Драгана Ђиласа и Бошка Обрадовића да припадници Министарства унутрашњих послова прислушкују и прате лидере опозиције апсолутно су неосноване, тенденциозне и надасве нетачне.
 
Најпре, одговорно тврдим да нико од људи чију је фотографију јавно објавио на друштвеним мрежама Вук Јеремић, а коју су данас лидери Савеза за Србију показивали на конференцији да би наводно поткрепили своје тврдње, није припадник Министарства унутрашњих послова.   

Наводни налог за праћење који су данас показивали не одговара изгледу ниједног документа који постоји у Министарству и реч је о намерној манипулацији и покушају дискредитације припадника МУП-а са очигледном и то лошом фотомонтажом.

Такође, неистине које су данас изнете о недавном формирању Одељења за посебне активности и то наводно због праћења функционера Савеза за Србију, већ прелазе у домен научне фантастике с обзиром да ово Одељење у МУП-у постоји од 2001. године и да у њему и даље раде људи који су ту од самог формирања.
 
Припадници МУП-а све мере из своје надлежности предузимају искључиво у складу са Закоником о кривичном поступку, тако и праћење или надзор комуникације било кога није могуће спровести без наредбе суда, и то само ако су испуњени законски услови које предвиђа Законик о кривичном поступку.

Нити Служба за специјалне истражне методе МУП-а, о којој су данас говорили, нити било која друга организациона јединица у МУП-у, није у могућности да самостално иницира нити примењује било коју посебну доказну радњу, већ само у складу са законом по наредби суда.

Апсолутно ниједан од навода, који су данас о раду припадника Министарства унутрашњих послова, изнели функционери Савеза за Србију, није истинит.  

Овим путем у име свих припадника Министарства унутрашњих послова тражимо од политичара из Савеза за Србију да престану да злоупотребљавају полицију зарад својих дневнополитичких интереса, јавно линчују полицајце који раде свој посао у складу са законом и готово свакодневно узнемиравају јавност изношењем апсолутних неистина.

Припадници МУП-а наставиће да раде свој посао у складу са законом и у интересу грађана Републике Србије и сви и ма какви притисци неће нас зауставити у борби против организованог криминала и корупције, без обзира ко били извршиоци ових кривичних дела.“