Актуелно

MУП: Портал „Нова“ своју неодољиву жељу да своју лаж претвори у истину овога пута демонстрира заменом теза и извртањем чињеница

12.10.2021.
МУП

Министарство унутрашњих послова истиче да портал „Нова“ своју неодољиву жељу да своју лаж претвори у истину овога пута демонстрира заменом теза и извртањем чињеница кроз своје најновије сценско дело „Власт ухваћена у лажи: Форензика доказала да су Колувијини телефони нетакнути“.

Навикнути смо на свакодневне лажи које пласира „Нова“ и спремни смо да аргументима одговоримо на сваку неистину коју изнесу.

Па да још једном изнесемо и разјаснимо чињенице свима којима није јасно, а желе да схвате.

Форензичко вештачење је недвосмислено доказало да се манипулисало телефоном Предрага Колувије и улазило у телефонске фајлове, односно да су поједини полицијски службеници непрописно поступали приликом тријаже, изузимања и руковања дигиталним доказима.

То је чињеница која ни на који начин не оспорава наводе из саопштења које је почетком 2020. године издало Специјално тужилаштво у коме се наводи да мобилни телефон лица Предрага Колувије не садржи податке о бројевима телефона и комуникацијама председника Александра Вучића и његовог брата Андреја са осумњиченим.

Из наведених чињеница тешко је не запитати се „којом методом закључивања и мишљења“ и у ком циљу, аутор текста извлачи малициозан закључак и пита да ли су поједини инспектори заправо избрисали доказе из Колувијиног телефона, то јест бројеве браће Вучић.

Подсећамо и да је Предраг Колувија ухапшен 13. новембра 2019. године, а да је истрагом утврђено да је његов мобилни телефон, у ужем рејону Полицијске управе за град Београд, био укључен и активан на мрежи мобилне телефоније још 16 дана од датума хапшења, што је противно пракси форензике. Наредба за вештачење привремено одузетих телефона од лица Предраг Колувија, донета је од стране Тужилаштва за организовани криминал 20. новембра 2019. године. Служби за специјалне истражне методе достављен је у поцепаном и необезбеђеном омоту тек 12. децембра 2019. године, односно 29 дана након хапшења Предрага Колувије.

Такође, подсећамо јавност да је тек након кривичне пријаве Милоша Вучевића, дана 27.  децембра 2019. године, донета наредба у којој се захтева анализа и поређење именика и листе контаката ради евентуалног проналаска бројева телефона лица означених као Александар Вучић и Андреј Вучић, а по којој су вештаци Службе за специјалне истражне методе и поступили 22. јануара 2020. године.

Полицијски службеник Слободан Миленковић је у јануару 2020. године званично путем медија дао изјаву у којој тврди да наведени контакти нису постојали.

Утврђено је и да је, сваки пут кад је телефон Предрага Колувије достављан на ново вештачење био или непрописно запакован или без амбалаже или у промењеној и оштећеној амбалажи о чему постоји службена белешка и фото-документација. Пракса приликом изузимања дигиталних доказа се ослања на јасно дефинисане протоколе и инструкције, а истрага је доказала да су поједине колеге из Полицијске управе за град Београд те протоколе занемариле.

И након свега поновљеног не можемо да не приметимо да новинари „Нове“ у очајничкој жељи да извртање чињеница прикажу истином, нису најјаснији, па тезе и закључке изводе прилично конфузно. Верујемо да ће овога пута разумети, у супротном понављаћемо док не разумеју.