Актуелно

Осумњичени за трговину људима

11.10.2023.
МУП
Осумњичени за трговину људима
Осумњичени за трговину људима
Осумњичени за трговину људима
Осумњичени за трговину људима
Осумњичени за трговину људима

Припадници Министарства унутрашњих послова, УКП-СБПОК, по налогу Јавног тужилаштва за организовани криминал, у координацији са Европолом, ухапсили су пет особа, док ће против једне која је у притвору бити поднета кривична пријава, због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело трговина људима.
Ухапшени су Н. Т. (1981), З. М. (1962), Ј. М. (1981), Н. М. (1997) и М. А. (1975), сви из Лознице.
Сумња се да су припадници ове међународне организоване криминалне групе од августа 2020. до октобра 2023. године, на територији Србијe, Немачке и Француске експлоатисали кроз просјачење већи број деце узраста од 5 до 11 година и једну тридесетседмогодишњу држављанку Украјине, док су осамнаестогодишњу жртву овог кривичног дела  држали у положају сличном ропском.

Осумњичени су експлоатацијом жртава трговине људима прибавили противправну имовинску корист у износу од неколико десетина хиљада евра, a новац су користили за сопствене потребе и луксузан живот.

Претресањем њихових станова пронађено је више мобилних телефона и сим картица, новац, документација о међународним новчаним трансакцијама, као и УСБ меморије.

Током акције хапшења на више локација затечено је шесторо деце од 6 до 11 година која су збринута у сарадњи Канцеларије за координацију активности у борби против трговине људима, Центра за заштиту жртава трговине људима и Центра за социјални рад у Лозници, у складу са њиховим надлежностима и начелом најбољег интереса детета.