Aktuelno

Osumnjičeni za trgovinu lјudima

11.10.2023.
MUP
Osumnjičeni za trgovinu lјudima
Osumnjičeni za trgovinu lјudima
Osumnjičeni za trgovinu lјudima
Osumnjičeni za trgovinu lјudima
Osumnjičeni za trgovinu lјudima

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP-SBPOK, po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u koordinaciji sa Evropolom, uhapsili su pet osoba, dok će protiv jedne koja je u pritvoru biti podneta krivična prijava, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo trgovina lјudima.
Uhapšeni su N. T. (1981), Z. M. (1962), J. M. (1981), N. M. (1997) i M. A. (1975), svi iz Loznice.
Sumnja se da su pripadnici ove međunarodne organizovane kriminalne grupe od avgusta 2020. do oktobra 2023. godine, na teritoriji Srbije, Nemačke i Francuske eksploatisali kroz prosjačenje veći broj dece uzrasta od 5 do 11 godina i jednu tridesetsedmogodišnju državlјanku Ukrajine, dok su osamnaestogodišnju žrtvu ovog krivičnog dela  držali u položaju sličnom ropskom.

Osumnjičeni su eksploatacijom žrtava trgovine lјudima pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od nekoliko desetina hilјada evra, a novac su koristili za sopstvene potrebe i luksuzan život.

Pretresanjem njihovih stanova pronađeno je više mobilnih telefona i sim kartica, novac, dokumentacija o međunarodnim novčanim transakcijama, kao i USB memorije.

Tokom akcije hapšenja na više lokacija zatečeno je šestoro dece od 6 do 11 godina koja su zbrinuta u saradnji Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine lјudima, Centra za zaštitu žrtava trgovine lјudima i Centra za socijalni rad u Loznici, u skladu sa njihovim nadležnostima i načelom najbolјeg interesa deteta.