Актуелно

МУП: Мариника Тепић пре изношења коментара на Нацрт закона о унутрaшњим пословима, да текст Нацрта за почетак прочита

22.09.2021.
МУП

Министарство унутрашњих послова позива Маринику Тепић да пре изношење несувислих и нетачних оцена и коментара на Нацрт закона о унутрашњим пословима, текст Нацрта за почетак макар прочита.
 
Није баш најјасније које су квалификације Маринике Тепић да износи лична „дубока уверења“ тумачења правног акта, а да притом вређа чланове Радне групе, коју чине стручњаци из свих области рада Министарства, као и представници репрезентативног синдиката.
 
Мариника Тепић, да је прочитала Нацрт, вероватно не би изнела оцену о наводној „дехуманизацији полиције“ и „легализацији полицијске бруталности“ пошто се у члану који дефинише појам полиције јасно каже да је полиција организована снага принуде која штити животе и имовинску безбедност људи и пружа подршку владавини права.
 
Изгледа да Мариника Тепић заштиту живота и имовине људи сматра нехуманим.
 
Тумачење овог члана на овај начин још више чуди, јер ако је Мариника Тепић заиста прочитала цео Нацрт немогуће је да није запазила да је једно од начела рада полиције начело превентивног поступања, које јасно прописује да се предност даје превентивном поступању, а да се репресивна средства примењују тек уколико на други начин није могуће отклонити безбедносну претњу.
 
Ако Нацрт дехуманизује полицију, како оцењује Мариника Тепић, ово начело се не би нашло у њему, а не би било места ни за одредбе везане за рад полиције у заједници која подразумева партнерство и сарадњу са грађанима.  
 
Маринка Тепић, када већ коментарише Нацрт и банализује његове одредбе у вези са употребом речи полиција, да је заиста пратила досадашњи рад полиције и правни оквир њеног деловања знала би да је управо министар Александар Вулин донео Уредбу којом се забрањује употреба значки и легитимација које садрже елементе визуелног идентитета службених значки и легитимација Министарства, а ова забрана ушла је и у Нацрт закона.
 
То што неко може да користи реч полиција у називу организације, не значи да може да добије полицијска овлашћења нити закон даје ту могућност било коме сем полицијским службеницима.
 
По њеном дубоком уверењу, биће да ће сви чланови коњичког клуба „Полицајац“ моћи да хапсе и приводе грађане.    
 
Министарство унутрашњих послова апсолутно је отворено за све конструктивне и смислене предлоге, а не бежимо ни од оправдане критике, али ипак очекујемо већи степен озбиљности у коментарисању овако важног закона, за почетак да га критичар прочита.