Актуелно

Ухапшено 19 особа, а против 75 поднете пријаве због кривичних дела из области привреде и корупције

11.07.2018.
MУП

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије, у сарадњи са Пореском полицијом и надлежним јавним тужилаштвима, спровели су више појединачних акција у циљу спречавања привредног криминала и корупције.

У склопу ових акција на територији Зајечара, Јагодине, Панчева, Пожаревца, Смедерева, Суботице, Ужица и Чачка ухапшено је 19 особа због постојања основа сумње да су у периоду од 2012. године до данас извршили више кривичних дела, а против још 75 особа широм Србије поднете су кривичне пријаве у редовном поступку.

Они се сумњиче да су буџету Републике Србије, јавним предузећима и другим привредним субјектима и физичким лицима нанели штету од око 1.100.000 евра.

Кривична деле која им се стављају на терен су, између осталог, злоупотреба службеног положаја, злоупотреба положаја одговорног лица, превара, пореска утаја, фалсификовање и злоупотреба платних картица, злоупотреба у вези са јавном набавком, фалсификовање новца, недозвољена трговина, преваре у служби…

Међу ухапшенима су порески службеник Пореске управе, одсека у Кањижи, овлашћено лице за вршење стручног надзора Града Зајечара, одговорно лице АД „Пут“ Зајечар, запослени у Служби за правне, економско-финансијске и техничке послове болнице у Горњем Милановцу и више одговорних лица у неколико привредних друштава у Србији.

Такође, у склопу борбе против сиве економије, припадници Министарства унутрашњих послова пронашли су и одузели око 5.000 паклица цигарета без акцизних маркица, намењених нелегалној трговини и 9.000 литара дизел горива.

НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ АКЦИЈЕ ХАПШЕЊА

***

Припадници Министарства унутрашњих послова - Одељења за борбу против корупције, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду – Посебног одељења за борбу против корупције, ухапсили су А.Б. (1969) из Суботице, пореског службеника Пореске управе, руководиоца у Одсека Кањижа, због постојања основа сумње да је извршила кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Сумња се да је она, у периоду од 2012. до 2018. године искоришћавањем свог службеног положаја, сачињавала решења којима се одобрава повраћај више плаћеног пореза на пренос апсолутних права и порез на наслеђе и поклон са неистинитим подацима. На основу тих решења је, како се сумња, 9.110.913 динара пребачено је са рачуна јавних прихода на њене текуће рачуне.

Осумњичена се терети и да је, у намери да једном физичком лицу прибави противправну имовинску корист у износу од 1.480.267 динара, искористила свој службени положај и сачинила решења којима се одобрава повраћај више плаћеног пореза на пренос апсолутних права и порез на наслеђе и поклон са неистинитим подацима. На основу тих решења са рачуна јавних прихода на рачун тог физичког лица неосновано је пренето 743.104 динара.

Због помагања у извршењу кривичног дела, против четрдесетседмогодишњег мушкарца биће поднета кривична пријава у редовном поступку.

Њему се ставља на терет да је са умишљајем помогао осумњиченој тако што јој је, давањем броја свог текућег рачуна и располагањем новчаним средствима, створио услове за извршење кривичног дела.

Осумњиченој је одређено задржавање до 48 сати након чега ће, уз кривичну пријаву, бити спроведена Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Зајечару, по налогу Посебног одељења за борбу против корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су Б.С. (1970) из Зајечара, овлашћено лице за вршење стручног надзора Града Зајечара, затим З.Ј. (1954) из Зајечара, одговорно лице АД „Пут“ Зајечар и одговорног извођача радова, док је за Д.В. (1967) одговорним лицем ДОО „Милић Лимитед“ расписана потрага, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба службеног положаја, злоупотреба положаја одговорног лица и злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву.

Постоје основи сумње да је Б.С., као овлашћено лице за вршење стручног надзора града Зајечара по уговорима о извођењу радова на изради игралишта на западној Краљевици који је закључен између Месне заједнице „Карађорђев венац“ и АД „Пут“ и ДОО „Милић Лимитед“, оверио лажне привремене ситуације које су сачињавали З.Ј. и Д. В. за којим је расписана потрага.

На основу тога З.Ј. и Д.В. фактурисани су радови које нису извели, а за које је град Зајечар АД „Пут“ платио 397.800 динара, док је предузећу „Милић Лимитед“ исплаћено 2.490.150 динара.

На тај начин осумњичени су оштетили буџет града Зајечара за 2.877.950 динара, за колико су прибавили противправну имовинску корист.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и уз кривичну пријаву биће приведени Вишем јавном тужилаштву у Нишу.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Јагодини, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су инвеститоре Н.Л. (1973) и С. П. (1969) из Јагодине, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела превара у саизвршилаштву, пореска утаја у саизвршилаштву и грађење без грађевинске дозволе.

Они су, како се сумња, у својству инвеститора стамбеног објекта у Јагодини, мимо решења грађевинске инспекције о обустави радова, довели у заблуду власника земљишта и непокретности да ће они као инвеститори на себе преузети све обавезе у вези изградње и продаје станова.

Притом су прикрили да су приликом продаје станова у свим купопродајним уговорима као продавца станова навели оштећеног, као и чињеницу да након продаје станова нису платили пореске дажбине од 752.704 динара, које су стављене на терет оштећеног.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Основном јавном тужилаштву у Јагодини.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Јагодини, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Краљеву – Посебно одељење за борбу против корупције,  ухапсили су М.М. (1980), одговорно лице складишта гаса у ПД ''Еуро Гас'' доо Суботица, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело проневера у обављању привредне делатности.

Он се сумњичи да је у периоду од 1. фебруара до 27. августа 2017. године, као одговорно лице складишта гаса у привредном друштву ''Еуро Гас'' ДОО Суботица,  који је на основу уговора посао обављао у складишту гаса у месту Багрдан код Јагодине, у намери прибављања противправне имовинске користи за себе присвојиo или отуђио течни нафтни гас који му је поверен на послу, у количини од 7.320 килограма, вредности 732.000 динара.

Тиме је за наведени износ оштетио привредно друштво ''Еуро Гас'' ДОО Суботица.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова и он ће, уз кривичну пријаву, бити спроведен Вишем јавном тужилаштву – Посебном одељењу за борбу против корупције у Краљеву.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Пожаревцу, по налогу Посебног одељења за борбу против корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, ухапсили су В.М. (1976) из Пожаревца, радницу Предузећа за путеве Пожаревац која уједно обавља и послове у синдикату овог предузећа, због постојања основа сумње да је извршила кривично дело проневера.

Сумња се да је она, у периоду од 2015. до 2018. године, неоснованим подизањем готовине са рачуна синдиката и пребацивањем новчаних средстава на своје текуће рачуне противправно присвојила 2.226.315 динара.

Такође, њој је у наведеном периоду преко синдиката предузећа испоручен угаљ укупне вредности од 220.246 динара, за који није измирила дуговања лажно приказујући у књиговодственој документацији синдиката да нема дуг за преузети угаљ.

На овај начин она је, како се сумња, себи прибавила противправну имовинску корист у износу од  2.446.551 динара, за колико је оштетила синдикат.

Осумњиченој је одређено задржавање до 48 сати и уз кривичну пријаву биће приведена Основном јавном тужилаштву у Краљеву.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Суботици, у сарадњи са Пореском полицијом, а по налогу Основног јавног тужилаштва у Суботици, ухапсили су Т.В.П. (1969), одговорно лице ДOO „Euro Steel Center'' из Суботице, док су  кривичне пријаве у редовном поступку поднете против одговорног лица ПД „Euro Steel Center“ доо Суботица, одговорног лица ПД ''Agroplod exportimport'' доо и ПД ''Varel'' доо, одговорног лица ПД „Duo agrar MB'' доо из Београда, одговорног лица ПД "Europost'' доо из Земуна, одговорног лица ПД ''M.K.S.- inženjering'' доо из Шапца и одговорног лица ПД ''Well D.O.N. international'' доо из Земуна, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела пореска утаја.

Они се сумњиче да су у периоду од 29. октобра 2012. до 15. априла 2014. године, кроз симуловане пословне односе и фиктивне фактуре евидентирали нетачне и непотпуне податке и тако избегли плаћање пореза по више основа, чиме су буџет Републике Србије оштетили за 25.110.831 динар.

Осумњиченом је одређено задржавање након чега ће, уз кривичну пријаву, бити спроведен Основном јавном тужилаштву у Суботици.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Ужицу, у сарадњи са Сектором пореске полиције - Одсек у Ужицу, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су Б.Ђ. (1978), одговорно лице ГЗТР „Божидар Ђокић“ Бајина Башта, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело пореска утаја.

Он је, како се сумња, у периоду од 9. до 21. децембра 2016. године, остварио приход од самосталне делатности у укупном износу од 8.975.000 динара који, у намери да избегне обрачун и плаћање пореза, није приказао у пореским пријавама. На тај начин је мање обрачунао и платио порез на приход од самосталне делатности и припадајуће доприносе у укупном износу од 1.532.176 динара.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати након чега ће бити приведен Основном јавном тужилаштву у Ужицу.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Чачку, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Краљеву - Посебног одељења за сузбијање корупције, ухапсили су Р.З. (1979), запосленог у Служби за правне, економско – финансијске и техничке послове болнице у Горњем Милановцу, због постојања основа сумње да је извршила кривично дело превара у служби.

Она се сумњичи да је, у периоду од 1. новембра 2012. до 31. децембра 2016. године, узимала робу на административне забране у 49 различитих правних лица, које је раздуживала подношењем лажних обрачуна зарада за себе и више запослених радника болнице увећавајући податке који се односе на износ зараде.

На овај начин себи је прибавила корист од 2.390.711 динар, а РФЗО-у и запосленим радницима болнице причинила штету у укупном износу од 3.373.506 динара.

Осумњиченој је одређено задржавања до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведена Вишем јавном тужилаштву у Краљеву.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Суботици, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су С.И. (1979) из околине Бачке Тополе, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело превара.

Сумња се да је он, почетком 2018. године, једну жену довео у заблуду и под претњом, присилом и лажним обећањем натерао је да потпише уговор о зајму, по коме њено наводно дуговање износи 35.100 евра, уместо 4.300 евра стварног дуга.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Пожаревцу, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су А.П. (1989) из Пожаревца, због постојања  основа сумње да је извршио кривично дело фалсификовање новца.

Он се сумњичи да је у ноћи између 15. и 16. јуна ове године, претходно набављене три лажне новчанице у апоенима од по 100 евра, ставио у оптицај у једном објекту за приређивање игара на срећу у Пожаревцу и тако га оштетио за 36.000 динара.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати након чега ће, уз кривичну пријаву бити спроведен Основном јавном тужилаштву у Панчеву.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Чачку, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су С.Б. (1994) и Л.П. (1994) из Чачка, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело фалсификовање новца.

Постоје основи сумње да су њих двојица, 5. јуна 2018. године, ставили у оптицај две фалсификоване новчанице у апоену од 100 евра, којим су платили мобилни телефон.

Такође, полиција је приликом претреса стана и других просторија које користи Л. П. пронашла и одузела још једну фалсификовану новчаницу у апоену од 100 евра.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Основном јавном тужилаштву у Чачку.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Јагодини, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су И.Ј. (1977), због постојања основа сумње да је извршио кривична дела крађа и три кривична дела фалсификовање и злоупотреба платних картица.

Он се терети да је у периоду од 26. априла до 7. маја ове године, од више грађана украо платне картице са ПИН бројевима, са којих је противзаконито присвојио 45.500 динара.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати и уз кривичну пријаву биће приведен Основном јавном тужилаштву у Јагодини.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Смедереву, по налогу Основног јавног тужилаштва у том град, ухапсили су И.Д. (1976) из Овче и Љ.П. (1971) из Смедерева, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело недозвољена трговина.

Сумња се да су они, у мају ове године, без овлашћења за трговину набавили 11.000 литара дизел горива од чега су продали 2.000 литара.

На овај начин избегли су плаћање ПДВ-а и других прописаних дажбина у износу од 862.070  динара,  за колико су оштетили буџет Републике Србије.

Полиција је пронашла и одузела осталу количину од 9.000 литара дизел горива.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Панчеву, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су Л.В. (1978) и С.Н. (1980), због постојања основа сумње да су извршили кривично дело превара.

Њих двоје су, како се сумња, у априлу ове године у једном часопису објавили оглас "Божији дужник отац Трифун", у којем су нудили отклањање негативне енергије, спајање растављених и враћање мира у домове.

На тај начин довели су у заблуду једну особу која им је за наведене услуге исплатила 265.600 динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова, након чега ће бити приведени надлежном тужилаштву.

ИЗДВОЈЕНЕ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ У РЕДОВНОМ ПОСТУПКУ

Припадници Министарства унутрашњих послова у Смедереву, у сарадњи са Пореском полицијом, а по налогу основних јавних тужилаштава у Великој Плани, Пожаревцу и Свилајнцу, поднели су кривичну пријаву против одговорног лица ПД „Duki shop kom'' доо, одговорног лица СПТР „Еуро“доо, одговорног лица УТП ''Џони Ком'' и одговорног лица ПД ''Рудо градња“ доо и ПД ''Аграр Центар М“ доо, због постојања  основа сумње да су извршили кривична дела пореска утаја и  неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит.

Како се сумња, они су за период од 1. јануара 2014. до 31. децембра 2017. године, кроз симуловане пословне односе и фиктивне фактуре евидентирали нетачне и непотпуне податке и тако избегли плаћање пореза за привредне субјекте где су били одговорна лица, у укупном износу од 30.695.931 динар, на штету буџета Републике Србије.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Kраљеву, у сарадњи са Пореском полицијом, по налогу Основног јавног тужилаштва у Краљеву, поднели су кривичну пријаву против одговорног лица привредног друштва ,,Маша Еуро Еко“ доо из Краљева, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело пореска утаја.

Он се сумњичи да је од 1. јануара до 31. децембра 2017. године, извршио промет добара и продају робе непознатим купцима у износу преко 63 милиона динара, остваривши приход који није евидентирао у својим пореским пријавама.

На овај начин је, како се сумња, оштетио буџет Републике Србије за 20.652.760 динара.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова -  Одељења за борбу против корупције, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Нишу – Посебног одељења за сузбијање корупције, поднели су кривичну пријаву против 54-годишњег мушкарца из Руме, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело кријумчарење.

Он се сумњичи да је 28. јуна ове године, у намери да избегне мере царинског надзора на граничном прелазу Градина, на теретном моторном возилу којим је управљао најпре исекао сајле којим је товарни део био обезбеђен а потом је убацио додатну количину робе у вредности од 1.463.931 динар, за коју није имао пратећу увозну документацију.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова - Одељења за борбу против корупције, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Нишу – Посебног одељења за сузбијање корупције, поднели су кривичну пријаву  против бившег одговорног лица Атлетског клуба ''Младост'' - Зајечар,  због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Сумња се да је он, у периоду од 1. јануара 2014.  до 31. децембра 2015. године, од уплаћених новчаних средстава на рачун Атлетског клуба по основу чланарина и донација од Спортског савеза Зајечар, у укупном износу од 240.350 динара, са рачуна подигао 131.100 динара. Од овог износа рачунима је оправдао само 20.450 динара, док је остатак новца у износу од 110.650 динара, како се сумња, потрошио за своје личне потребе, за колико је и оштетио Атлетски  клуб „Младост“ у Зајечару.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова - Одељења за борбу против корупције, по налогу  Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, Посебног одељења за сузбијање корупције, поднели су кривичну пријаву против одговорног лица предузећа ''Laser devices'' ДОО, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело  злоупотреба положаја одговорног лица.

Он се сумњичи да је, након усменог договора са представником оштећеног предузећа из Анкаре, договорио и 14. новембра 2016. године на девизни рачун предузећа примио авансну уплату у износу од 30.000 евра. За ову новчану уплату обавезао се да испоручи уговорене машине, али договор није испоштовао нити је вратио уплаћени аванс.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Бору, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, поднели су кривичну пријаву против три особе, запослене у  РТБ Бор, Група ТИР Бор, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело загађење животне средине у саизвршилаштву.

Сумња се да су они, 9. априла 2018. године, загадили ваздух у већој мери јер нису испоштовали утврђену динамику пуњења конвертора шљаком. Они су у конвертор улили велику количину шљаке у кратком временском периоду што је за последицу имало повећање концентрације и емисије гаса сумпор диоксида, која је у периоду од 21,54 до 22,12 часова регистрована на мерној станици Градски парк у Бору.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Ваљеву, по налогу Основног јавног тужилаштва у Шапцу, поднели су кривичну пријаву против 64-годишње Шапчанке, због постојања основа сумње да је извршила кривично дело злоупотреба поверења.

Она се терети да је, као старатељ једном мушкарцу, 2016. и 2017. године, у више наврата са његовог текућег рачуна и без његове сагласности подигла 331.235 динара, које је искористила за своје потребе.

Такође је, како се сумња, подигла и 10 чекова у износу од 50.000 динара.

На овај начин штићеника је оштетила за 381.235 динара, за колико је себи и прибавила противправну имовинску корист.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Ваљеву, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, поднели су кривичну пријаву против тридесетпетогодишњег мушкарца због постојања основа сумње да је извршио кривично дело превара.

 

Он се сумњичи да је, лажним приказивањем чињеница о својој финансијској ситуацији и кредитној способности, у току фебруара и марта 2017. године захтевао и добио четири кредита код више пословних банака, у укупном износу од 5.672.500 динара. Након добијања кредита и подизања новца са текућих рачуна банака он је, како се сумња, напустио територију Србије, а пословне банке на име дуга оштетио за 6.480.925 динара.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Ваљеву, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, поднели су кривичну пријаву против бившег одговорног лица Дoма здравља Ваљево, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело несавестан рад у служби.

Он је, како се сумња, у периоду од 1. јануара до 30. јуна 2017. године, неосновано потписао и оверио одлуке о обрачуну и исплати прековременог рада за 40 радника, који за то нису испуњавали прописане услове. По том основу је Републички фонд за здравствено осигурање исплатио 1.151.737 динара, које је осумњичени рефундирао овом фонду са рачуна Дома здравља Ваљево, а не из сопствених средстава.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Ваљеву, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, поднели су кривичну пријаву против пет особа из Ваљева, од којих је једна жена, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела фалсификовања исправе и навођење на оверавање неистинитог садржаја.

Сумња се да су четворица осумњичених, од 2016. до 2018. године, у највећем броју случајева од 51-годишње жене, набављали фалсификоване дипломе по цени од 350 до 400 евра по дипломи, које су потом користили за запослење.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Ваљеву, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду – Посебног одељења за сузбијање корупције, поднели су кривичну пријаву против техничара водоводне мреже у ЈКП „Водовод-Ваљево, због постојања основа сумње да је извршио кривична дела злоупотреба службеног положаја, изазивање опште опасности, угрожавање саобраћаја опасном радњом и опасним средством и непрописно и неправилно извођење грађевинских радова.

Он је, како се сумња, почетком марта ове године, користећи радне машине свог предузећа извршио прикључење на водоводну и канализациону мрежу земљишну парцелу - плац власништво једног мушкараца из Ваљева. За ову услугу је од њега наплатио 700 евра које је задржао за себе, а за наведени износ оштетио ЈКП „Водовод-Ваљево“, које је овлашћено за извођење наведених радова.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Врању, по налогу Основног јавног тужилаштва у Бујановцу,  поднели су кривичну пријаву двадесетосмогодишњег мушкарца из околине Бујановца, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело недозвољен промет акцизних производа.

Полиција је приликом контроле саобраћаја, 25. јуна 2018. године, код њега пронашла око 5.000 паклица цигарета без акцизних маркица, намењених нелегалној трговини.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Зрењанину, у сарадњи са Пореском полицијом, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду - Посебног одељења за сузбијање корупције, поднели су кривичну пријаву одговорног лица привредног друштва ДОО „Профлекс дом“ из Зрењанина, иначе држављанина Румуније, због постојања основа сумње да је извршио кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и пореска утаја.

Он се терети да је, од 18. октобра 2013. до 14. августа 2017. године, без знања власника предузећа, у више наврата подизао готов новац са рачуна свог привредног друштва на име плаћања обавеза по уговорима о купопродаји непокретности, при чему је продавцима непокретности исплаћивао мање новчане износе од оних који су приказани у уговорима.

Такође  је, како се сумња, користио дебитну Мастер кард картицу за плаћање својих рачуна и тако задржао за себе готов новац који потиче са рачуна ДОО „Профлекс дом“.

На овај начин за себе је прибавио противправну имовинску корист у износу од 5.000.000 динара и избегао плаћање прописаних пореза и доприноса по основу јавних прихода који су обрачунати, у укупном износу од 672.000 динара.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Панчеву, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, поднели су кривичну пријаву одговорног лица предузећа „Промист“ д.о.о. Нови Сад и одговорног лица Складишта у Панчеву, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело уношење опасних материја у Србију и недозвољено прерађивање, одлагање и складиштење опасних материја.

Њих двојица се сумњиче да су, од 4. јула 2017. до 14. јуна 2018. године, у производном простору предузећа „Промист“ д.о.о. Нови Сад у Панчеву, које није регистровано за лагеровање ђубрива, без решења за пуштање у рад "севесо" постројења омогућили складиштење опасне материје - вештачког ђубрива у количини од 11,377 тона на отвореном простору, што није у складу са законским прописима.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Сомбору, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду - Посебног одељења за сузбијање корупције, поднели су кривичну пријаву бившег одговорног лица ЈКП ''Чистоћа" Сомбор и радника у ЈКП "Зеленило" Сомбор, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и злоупотреба службеног положаја.

Они се терете да су, као одговорно лице ЈКП „Чистоћа“ и координатор за реализацију Уговора о услузи едукације корисника за подизање еколошке свести грађана са УГ "Волонтер Сомбор", сачинили извештај о реализованим услугама и едукацији корисника и одобрили плаћање извршених услуга, иако нису биле извршене у потпуности. Тиме су, како се сумња, оштетили ЈКП „Чистоћа“ Сомбор и прибавили противправну имовинску корист за УГ „Волонтер“ Сомбор у укупном износу од 1.050.000 динара.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Суботици, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, поднели су кривичну против менаџера експозитуре једне банке у Суботици, због постојања основа сумње да је извршио кривично  дело одавање пословне тајне.

Он се терети да је податке о новчаном салду на рачуну појединих клијената банке у којој је био запослен, прослеђивао другим пословним банкама, у циљу преузимања клијената.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Суботици, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, поднели су кривичну пријаву у редовном поступку против четрдесетогодишње жене из Суботице, због постојања основа сумње да је извршила три кривична  дела превара.

Како се сумња, она је у 2016. години, лажним представљањем као особа која има одређене везе у Мађарској амбасади у Будимпешти, довела и одржавала у заблуди три држављанина Србије да ће им омогућити решавање поступка добијања држављанства Мађарске на законит начин, иако је знала да ту обећану радњу не може да испуни нити је испунила. За ту услугу од оштећених је узела 7.600 евра.