Aktuelno

Uhapšeni osumnjičeni da su malverzacijama stekli višemilionsku dobit

26.11.2020.
MUP

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u nastavku borbe protiv korupcije, u dve odvojene akcije u Nišu i Novom Sadu, uhapsili su tri osobe koje se terete da su malverzacijama stekle višemilionsku dobit.

Policija je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom iz Niša, Posebnim odelјenjem za suzbijanje korupcije, kao i Odsekom Poreske policije Niš, uhapsila J. S. (1959) i Z. S. (1954), odgovorna lica firme koja se bavi farmaceutskim proizvodima, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odgovornog lica i nedozvolјena trgovina.

Oni se terete da su, sa još jednom osobom za kojom se intenzivno traga, bez saglasnosti stečajnog upravnika, prodali dijetetske suplemente, sirovinu i ambalažu za proizvodnju lekova i na taj način oštetili firmu, a sebi  pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 149.658.123 dinara. 

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu, Posebnom odelјenju za suzbijanje korupcije u Nišu.

U drugoj akciji, na teritoriji Novog Sada, uhapšen je N.S. (1963) iz Despotovca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo prevara u obavlјanju privredne delatnosti, dok će protiv pedesettrogodišnje žene biti podneta krivična prijava za isto krivično delo.

Oni se sumnjiče da su, zajedno sa još jednim muškarcem za kojim policija intenzivno traga,  kupovali i u roku plaćali manje količine različite vrste robe iz asortimana oštećenih privrednih društava, kako bi ih doveli u zabludu da su ozbilјni kupci, i na taj način ih naveli da im na odloženo plaćanje izdaju veće količine robe. Ta roba je, kako se sumnja,  prodavana na "crnom tržištu" bez prateće računovodstvene i knjigovodstvene dokumentacije za gotov novac.

Sumnja se da su oni na taj način pribavili protivpravnu korist u iznosu od 7.677.580 dinara.

N.S. je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu, Posebnom odelјenju za suzbijanje korupcije u Novom Sadu.