Актуелно

Злоупотреба службеног положаја и злоупотреба положаја одговорног лица

18.10.2023.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, СБПОК у сарадњи са јавним тужиоцем за организовани криминал, на територији Сремске Митровице и Новог Пазара ухапсили су пет особа због постојања основа сумње да су извршиле кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, злоупотреба службеног положаја и злоупотреба положаја одговорног лица.

Због постојања основа сумње да су извршили кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела и злоупотреба службеног положаја, ухапшени су З. С. (1962) бивше одговорно лице ДЗ "Доња Гуштерица" и О. Ш. (1959) лекар ДЗ "Доња Гуштерица", док су због сумње да су извршили удруживање ради вршења кривичних дела и злоупотреба положаја одговорног лица ухапшени С. З. (1984) и С. З. (1975) одговорна лица апотеке "Сунце С" и М. Ј. (1985) одговорно лице апотеке "Бела ружа".

У претходном периоду поднете су кривичне пријаве против шест особа због истих кривичних дела.

Осумњичени се терете да су организовали две криминалне групе, једну чији су припадници били запослени у Дому здравља "Доња Гуштерица", Косово и Метохија, и другу, чији су припадници били одговорна лица у апотекама на територији централне Србије и Војводине.

Сумња се да су З. С. и О. Ш. у периоду од новембра 2019. до јула 2021. године организовали ОКГ, коју су поред њих чиниле још две особе против којих су поднете кривичне пријаве, као запослени у ДЗ Доња Гуштерица користећи службени положај, прописивали рецепте хормонске терапије пацијентима којима та терапија није била потребна и без знања пацијената.

Након тога су, како се сумња, личне податке пацијената на које су лекови прописани достављали С. З. (1984) и С. З. (1975) који су организовали подизање лекова мимо законске процедуре у апотекама.

С. З. и С. З. се сумњиче и да су организовали криминалну групу коју су поред њих чинили М. Ј. и још четири особе против којих су поднете кривичне пријаве, која је у периоду од новембра 2018. до јула 2021. године, на противзаконит начин реализовала подизање лекова које су претходно прописани од стране лекарског особља ДЗ Доња Гуштерица.

Овим незаконитим радњама, С. З. и С. З. је прибављена противправна имовинска корист у износу од око 77.932.000 динара, док је Републички фонд за здравствено осигурање оштећен у том износу.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичне пријаве, бити спроведени Јавном тужилаштву за организовани криминал.