Актуелно

Изјава потпредседника Владе Републике Србије и министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића

13.04.2019.
MУП

Изјава потпредседника Владе Републике Србије и министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића:

„Пре свега, поставља се питање коме смета присуство полиције у Народној скупштини, поготово што је познато да полицајци штите Народну скупштину већ деценијама уназад.

Важно је да грађани знају да је полиција тренутно присутна у згради Народне Скупштине уз сагласност генералног секретара Скупштине, што је неупитно.

Затим да је ту на основу безбедносне процене да би заштитила и народне посланике и запослене у Скупштини, али и спречила евентуалне немиле сцене, које су се нажалост дешавале у новијој историји Србије када је зграда Народне Скупштине спаљивана, када су крадене слике и намештај из ње и када су људи повређивани. 

Полиција је ту да буде у служби свог народа и да заштити имовину грађана, у овом случају Дом Народне скупштине, као најзначајније представничко тело, као и све народне посланике, без обзира којој политичкој опцији да припадају. 

Такође, желим да истакнем да су тврдње појединих народних посланика да полиција тамо спречава некоме кретање потпуна неистина, што сте на крају крајева могли да видите и из њиховог кретања по згради, које су сами снимили и објавили. Нико их није задржавао, нико их није заустављао, нико их чак ништа није ни питао.

Као и до сада народни посланици, као и сви запослени у Скупштини, могу да се крећу потпуно слободно, могу да обављају све своје редовне задатке, могу да држе конференције за штампу, буду у својим канцеларијама и да раде шта год желе.

Једино што не могу - не могу да пале и ломе и да спроводе неко насиље.  Полиција никоме неће дозволити да упада у зграду Народне скупштине, да је пали и ломи и да било каквим насиљем над имовином и народним посланицима покуша да постигне неки политички циљ.

Имали смо нажалост и ситуацију да је пре неколико недеља дошло до упада у зграду Радио телевизије Србије (РТС), када је и прећено новинарима и када је уништавана имовина ове телевизије.

Након такве ситуације, коју ни ја као министар унутрашњих послова нисам очекивао да ће се догодити, Министарство унутрашњих послова процењује да је данас у Скупштини потребно присуство одређеног броја полицајаца.

Реч је о броју који је довољан да спречи да се било шта лоше догоди у Дому Народне скупштине и посланицима и запосленима и да свакога ко помисли да насиљем или било каквим другим терором спроводи своју политику одврати од тога. Сви протести у Србији су дозвољени, али без икаквог насиља.“