Aktuelno

Intenzivan rad MUP-a na identifikaciji odgovornih za dojave o bombamа

14.12.2023.
MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova povodom učestalih dojava o eksplozivnim napravama u različitim obrazovnim institucijama na teritoriji Republike Srbije angažovalo je sve lјudske i materijalno-tehničke resurse na unapređenju bezbednosti dece, i u saradnji sa nadležnim tužilaštvom preduzima aktivnosti na identifikaciji i procesuiranju odgovornih lica.   

Od početka školske 2023/2024. godine do danas, primlјeno je ukupno 80 dojava na nekoliko desetina imejl adresa u različitim obrazovnim institucijama na teritoriji Republike Srbije. Po svakoj pojedinačnoj dojavi policijski službenici su postupali odgovorno i profesionalno, izvršili preglede i sve neophodne provere, na osnovu kojih je utvrđeno da su dojave bile lažne. 

U tom smislu, svakodnevno, od početka školske godine oko 2.500 policijskih službenika obezbeđuje sve škole u Srbiji, i uvek su spremni za brzo reagovanje u cilјu bezbednosti i zaštite dece.  

U skladu sa posebnim planom i programom, policijski službenici sprovešće obuku zaposlenih u ustanovama preduniverzitetskog i univerzitetskog vaspitanja i obrazovanja koje će obuhvatiti: mere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove, kao i definisanje bezbednog mesta, po uzoru na pozitivna iskustva zemalјa koje imaju slični problem.           

Ministarstvo unutrašnjih poslova na nacionalnom i međunarodnom nivou intenzivno sarađuje sa svim relevantnim institucijama na identifikaciji IP adresa pošilјalaca dojava, njihovih korisnika, i do kraja sutrašnjeg dana očekuje se realizacija opsežne međunarodne akcije na hapšenju lica povezanim sa navedenim dojavama.      

Ovakve dojave, kao vrsta specijalnog psihološkog rata, predstavlјaju pokušaj destabilizacije Republike Srbije i unošenja panike i nemira među njene građane. 

Najvažniji prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova jeste bezbednost dece kao najosetlјivije kategorije i policijski službenici istrajno će nastaviti sa svim aktivnostima kako bi deca odrastala u sigurnom i bezbrižnom okruženju.