Актуелно

Интензиван рад МУП-а на идентификацији одговорних за дојаве о бомбама

14.12.2023.
МУП

Министарство унутрашњих послова поводом учесталих дојава о експлозивним направама у различитим образовним институцијама на територији Републике Србије ангажовало је све људске и материјално-техничке ресурсе на унапређењу безбедности деце, и у сарадњи са надлежним тужилаштвом предузима активности на идентификацији и процесуирању одговорних лица.   

Од почетка школске 2023/2024. године до данас, примљено је укупно 80 дојава на неколико десетина имејл адреса у различитим образовним институцијама на територији Републике Србије. По свакој појединачној дојави полицијски службеници су поступали одговорно и професионално, извршили прегледе и све неопходне провере, на основу којих је утврђено да су дојаве биле лажне. 

У том смислу, свакодневно, од почетка школске године око 2.500 полицијских службеника обезбеђује све школе у Србији, и увек су спремни за брзо реаговање у циљу безбедности и заштите деце.  

У складу са посебним планом и програмом, полицијски службеници спровешће обуку запослених у установама предуниверзитетског и универзитетског васпитања и образовања које ће обухватити: мере контроле приступа, превентивни преглед простора установе, као и дефинисање безбедног места, по узору на позитивна искуства земаља које имају слични проблем.           

Министарство унутрашњих послова на националном и међународном нивоу интензивно сарађује са свим релевантним институцијама на идентификацији ИП адреса пошиљалаца дојава, њихових корисника, и до краја сутрашњег дана очекује се реализација опсежне међународне акције на хапшењу лица повезаним са наведеним дојавама.      

Овакве дојаве, као врста специјалног психолошког рата, представљају покушај дестабилизације Републике Србије и уношења панике и немира међу њене грађане. 

Најважнији приоритет Министарства унутрашњих послова јесте безбедност деце као најосетљивије категорије и полицијски службеници истрајно ће наставити са свим активностима како би деца одрастала у сигурном и безбрижном окружењу.