Aktuelno

Održana pokazno-taktička vežba „Povratak 2019“

07.09.2019.
Pokazno-taktička vežba „Povratak 2019“ na kojoj su pripadnici Specijalne antiterorističke jednice, Žandarmerije i Helikopterske jednice prikazali veštine, opremu i naoružanje održana je danas na poligonu u Nikincima...

Pokazno-taktička vežba „Povratak 2019“ na kojoj su pripadnici Specijalne antiterorističke jednice, Žandarmerije i Helikopterske jednice prikazali veštine, opremu i naoružanje održana je danas na poligonu u Nikincima.

Vežbi su prisustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i potpredsednik Centralne vojne komisije Narodne Republike Kine Džang Jousja.

Predsednik Vučić istakao je da je na vežbi prikazna snaga srpske policije i njenih specijalaca i poručio da Srbija mora da jača svoje bezbednosne snage, kako bi bile spremne za sve izazove.

"U uslovima nemirnog sveta, u kojima ne znate šta će se sutra zbivati u celom svetu, moramo da jačamo naše bezbednosne snage i da budemo spremni za sve izazove i zaštitimo narod od opasnosti i pretnje. To treba da deluje i preventivno. Ponosan sam na ove momke. Odličan su posao obavili i pokazali zavidnu fizičku spremnost i ogromnu vatrenu moć", rekao je Vučić.

Predsednik je najavio da će biti nastavlјeno ulaganje u novo naoružanje kako bi naši specijalci bili opremlјeni kao i najbolјe specijalne jedinice u svetu

Ocenivši da su učesnici vežbe odlično obavili posao, Vučić je rekao da je tokom vežbe na oklopnom borbenom vozilu „Miloš“ mogao da se vide novi sistem „Getling“,  mitralјez sa rotirajućim cevima koji odlikuje izuzetno velika brzina palјbe - od 3.000 do 4.000 metaka u minuti.

Predsednik je dodao da su mogla da se vide i druga borbena vozila „Prage“ i trocevci u pokretu, kao i „Lazari“ sa različitim kalibrima i do 30 milimetara.

Tokom pokazno taktičke vežbe „Povratak 2019“ 133 pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije i Helikopterske jedinice prikazali su združeni rad i delovanje u situaciji kada naoružna diverzantsko-teroristička grupa zaposedne objekat, kao i akciju spapsavanja talaca.

Tokom vežbe mogle su da se vide dejstva borbeno oklopnih vozila „Miloša“, „Lazara“ i „Prage“, termobarične bombe, dejstvo helikoptera „H145“ i „Bel 212“, priklјučivanje BOV, obezbeđenje desantiranja upadnih timova, kao i pružanja prve pomoći helikopterom „H145“.