Актуелно

Стефановић: Полазници Центра за основну полицијску обуку су нова снага МУП-а

11.10.2019.
Стефановић је новим полицајцима поручио да је на њима да буду једнако добри као њихове старије колеге и додао да он очекује да буду још бољи...

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас на свечаној промоцији 677 полазника 19. и 20. класе Центра за основну полицијску обуку, који су примљени у радни однос у Министарство унутрашњих послова, да су они нова снага МУП-а.

 

Стефановић: Полазници Центра за основну полицијску обуку су нова снага МУП-а

 

„Већ данас ћете направити прве полицијске кораке. Ваше старије колеге поставиле су лествицу високо. Само ове године разоткрили су 19 организованих криминалних група и ухапсили 110 њихових припадника“, истакао је Стефановић.

Министар је додао да је пожртвованим радом полиција смањила стопу криминалитета и да у првих девет месеци ове године имамо око 2.700 кривичних дела мање у односу на исти период прошле године, као и да је од почетка године заплењено рекордне 5,4 тоне наркотика.

Стефановић је новим полицајцима поручио да је на њима да буду једнако добри као њихове старије колеге и додао да он очекује да буду још бољи.

„Нека, не тако давна времена, показала су нам да нема инвестиција, јаке економије, већих плата и пензија, као и напретка у земљи која је разорена криминалом, у којој припадници организованих криминалних група слободно шетају, у земљи у којој су тајкуни важнији од народа, а обични грађани живе у сиромаштву и страхују за своју безбедност. Сада, одлучношћу државе, полиција је са другим безбедносним структурама успела да стане на пут криминалу, да осигура стабилност и безбедност и да буде ослонац свом народу“, рекао је Стефановић.

 

Стефановић: Полазници Центра за основну полицијску обуку су нова снага МУП-а

 

Министар је поручио да борба против криминала није једна битка, већ стална борба, за коју су нам потребни професионални, мотивисани и обучени људи. Он је навео да је од тренутка када је преузео функцију министра унутрашњих послова у службу ступило 3.700 нових полицајаца и ватрогасаца.

„Они су прошли нимало лаку обуку у Центру за основну полицијску обуку, као и студије Криминалистичко-полицијског универзитета. Ту рачунам и вас 677 који данас постајете део наше породице. Посебно ми је драго што је међу вама и 145 дама“, навео је Стефановић и додао да на томе неће стати.

Према његовим речима, од понедељка обуку у Сремској Каменици започеће још 423 полазника који ће следеће године ојачати редове Полицијске управе за град Београд, а до краја године биће примљено и више од 600 нових полазника ЦОПО који ће, када заврше обуку, бити распоређени у 20 полицијских управа широм Републике Србије.

 

Стефановић: Полазници Центра за основну полицијску обуку су нова снага МУП-а

 

Министар је полазницима поручио да бити полицајац којим ће се поносити родитељи, пријатељи, комшије, народ и држава није лак задатак и да понос и част коју у овом тренутку осећају, увек носе у себи, јер ће им то помоћи када се суочите са искушењима и проблемима.

„Одабрали сте позив који од вас тражи да будете часни, правични, пожртвовани, поштени, али надасве да будете оличење морала, да будете велики људи, увек на услузи грађанима, којима ћете бити помоћ и подршка у свакој ситуацији и штитити их од свих опасности“, рекао је Стефановић.

Министар је полазнике посаветовао да грађанима увек прилазе са интегритетом и поштовањем, јер није важно само оно што полиција ради, већ и начин на који то радите.

„Ви сте ти који ћете својим понашањем, опхођењем, комуникацијом и поступањем градити углед полиције, Министарства унутрашњих послова и Републике Србије. Пред вама је озбиљна каријера. Бити полицајац је много више од посла, али не заборавите и велика част и привилегија да служите својој земљи и народу“, закључио је Стефановић.

 

Стефановић: Полазници Центра за основну полицијску обуку су нова снага МУП-а

 

На свечаној промоцији испред „Палате Србија“, којој је присуствовала премијерка Србије Ана Брнабић и министри у Влади, најбољим полазницима уручена су признања за остварене резултате током обуке, професионалне праксе и завршног испита.

У име својих колега, Марија Филиповић, која је била најбоља у 20. класи, истакла је да су полазници свесни изазова и одговорности и да обећавају да неће устукнути пред тешкоћама и препрекама.

„У име својих колега, обећавам да ћемо својим радом и залагањем, поштено и часно служити Србији и свим њеним грађанима“, нагласила је Филиповић.

Полазници Центра за основу полицијску обуку током свечаности су приказали вештине и способности стечене током школовања, а показне вежбе извели су и припадници Интервентне јединице 92, Јединице за обезбеђење одређених личности и објеката, као и Жандармерије.

Стефановић: Полазници Центра за основну полицијску обуку су нова снага МУП-а