Актуелно

Mинистар Вулин:НАТО агресија је последњи велики некажњени злочин 20. века, покушали су да убију Србију, а убили су међународно право

07.05.2022.
Министар унутрашњих послова Александар Вулин присуствовао је обележавању 23. годишњице бомбардовања кинеске амбасаде од стране НАТО агресора на Савезну Републику Југославију, којом приликом су погинула три кинеска новинара.Министар унутрашњих послова Александар Вулин је у име свих припадника Министарства унутрашњих послова и своје име одао пошту страдалим кинеским новинарима и изразио дубоку захвалност кинеској држави и народу који су били уз Србију онда када је било најтеже...

Министар унутрашњих послова Александар Вулин присуствовао је обележавању 23. годишњице бомбардовања кинеске амбасаде од стране НАТО агресора на Савезну Републику Југославију, којом приликом су погинула три кинеска новинара.Министар унутрашњих послова Александар  Вулин је у име свих припадника Министарства унутрашњих послова и своје име одао пошту страдалим кинеским новинарима и изразио дубоку захвалност кинеској држави и народу који су били уз Србију онда када је било најтеже.

Министар унутрашњих послова истакао је да је НАТО агресија на Србију велики некажњени злочин 20. века и да међународно право од 1999. године не штити више никога.

„НАТО агресија је последњи велики некажњени злочин 20. века, НАТО агресија је злочин без казне, НАТО агресија је злочин над једном земљом, над нашим народом, али и над међународним правом. Те 1999. године, покушали су да убију Србију, покушали су да убију Савезну Републику Југославију, а убили су међународно право.

Од 1999. године међународно право не штити више никога и свет који је настао те 1999.године је свет насиља, свет ратова, свет силе без упоришта у праву, без упоришта у правди", поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Министар унутрашњих послова истакао је да Србија вечно памти и да кинески новинари који су убијени 7. маја 1999. године у НАТО агресији никада неће бити заборављени од стране Србије и српског народа. Министар полиције је подвукао да је НАТО агресор знао кога бомбардује и да је знао да се у кинеској амбасади налазе људи.

„Србија вечно памти. Кинески грађани који су дали своје животе нису морали тог пролећа да буду овде. Својом вољом изабрали су да буду уз нас, изабрали су да буду уз Србе и да поделе и оно најтеже и оно најтужније, дали су нам свој живот, а остали су у вечном сећању. НАТО агресор је знао на кога баца бомбе, НАТО агресор је знао да бомбардује кинеску амбасаду. НАТО агресор је знао да су у кинеској амбасади људи, НАТО агресор је знао кога убија. Тада на врхунцу своје моћи хтели су да покажу да могу шта год хоће и против кога год хоће и да остану некажњени.И до данас су остали некажњени, али то не значи да казне једном неће бити", истакао је српски министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је да Србија никада неће престати да тражи одговорност за злочине у НАТО агресији и да је Кина наш челични пријатељ који са сигурношћу може да рачуна на Србију и зна да има савезника на Балкану.

„Србија никада неће престати да се сећа. Србија никада неће престати да тражи одговорност за злочине у НАТО агресији и зато сви који од нас траже да се безусловно сврставамо уз њихову политику, уз њихове ставове, нека се сете шта су говорили и шта су радили 1999. године, па како су радили и говорили тада, нека тако раде и говоре и данас. Нека тако и од нас траже да се понашамо данас. Кина је наш челични пријатељ, наше пријатељство је исковано у најтежим временима. Кина може са сигурношћу да зна да има на Балкану малог, али поузданог, тврдоглавог и сигурног савезника који се не мења онако како ветар дува, већ који живи и постоји у складу са моралним вредностима које су српски народ учиниле великим", поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин положио је венац на спомен-плочу погинулим кинеским новинарима испред некадашње зграде кинеске амбасаде у Београду.