Актуелно

Oдржана показно-тактичка вежба „Повратак 2019“

07.09.2019.
Показно-тактичка вежба „Повратак 2019“ на којој су припадници Специјалне антитерористичке једнице, Жандармерије и Хеликоптерске једнице приказали вештине, опрему и наоружање одржана је данас на полигону у Никинцима...

Показно-тактичка вежба „Повратак 2019“ на којој су припадници Специјалне антитерористичке једнице, Жандармерије и Хеликоптерске једнице приказали вештине, опрему и наоружање одржана је данас на полигону у Никинцима.

Вежби су присуствовали председник Републике Србије Александар Вучић, потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин и потпредседник Централне војне комисије Народне Републике Кине Џанг Јоусја.

Председник Вучић истакао је да је на вежби приказна снага српске полиције и њених специјалаца и поручио да Србија мора да јача своје безбедносне снаге, како би биле спремне за све изазове.

"У условима немирног света, у којима не знате шта ће се сутра збивати у целом свету, морамо да јачамо наше безбедносне снаге и да будемо спремни за све изазове и заштитимо народ од опасности и претње. То треба да делује и превентивно. Поносан сам на ове момке. Одличан су посао обавили и показали завидну физичку спремност и огромну ватрену моћ", рекао је Вучић.

Председник је најавио да ће бити настављено улагање у ново наоружање како би наши специјалци били опремљени као и најбоље специјалне јединице у свету

Оценивши да су учесници вежбе одлично обавили посао, Вучић је рекао да је током вежбе на оклопном борбеном возилу „Милош“ могао да се виде нови систем „Гетлинг“,  митраљез са ротирајућим цевима који одликује изузетно велика брзина паљбе - од 3.000 до 4.000 метака у минути.

Председник је додао да су могла да се виде и друга борбена возила „Праге“ и троцевци у покрету, као и „Лазари“ са различитим калибрима и до 30 милиметара.

Током показно тактичке вежбе „Повратак 2019“ 133 припадника Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије и Хеликоптерске јединице приказали су здружени рад и деловање у ситуацији када наоружна диверзантско-терористичка група запоседне објекат, као и акцију спапсавања талаца.

Током вежбе могле су да се виде дејства борбено оклопних возила „Милоша“, „Лазара“ и „Праге“, термобаричне бомбе, дејство хеликоптера „Х145“ и „Бел 212“, прикључивање БОВ, обезбеђење десантирања упадних тимова, као и пружања прве помоћи хеликоптером „Х145“.