Актуелно

Споразум МУП-а, РЈТ-а и новинарских удружења за већу безбедност представника медија

26.12.2016.
Поповић Ивковић: „Министарство унутрашњих послова и до сада је хитно поступало у случајевима напада на новинаре, а Споразумом се дефинише блискија сарадња и комуникација између представника Министарства, тужилаштва, новинарских удружења и асоцијација медија. Наш заједнички циљ је да максимално заштитимо новинаре и да им омогућимо потпун и несметан рад“...

Споразум о сарадњи и мерама за подизање нивоа безбедности новинара, који је данас потписан у Београду  предвиђа блиску сарадњу у случајевима кривичних дела почињених на штету новинара и формирање сталне радне групе представника Министарства унутрашњих послова, Републичког јавног тужилаштва, новинарских удружења и асоцијација медија у  циљу свеобухватне заштите представника медија.    

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић, по потисивању Споразума, истакла је да је Министарство унутрашњих послова и до сада хитно поступало у случајевима напада на новинаре и да се овим документом дефинише блискија сарадња и комуникација између представника Министарства, тужилаштва, новинарских удружења и асоцијација медија.  

„Наш заједнички циљ је да максимално заштитимо новинаре и да им омогућимо потпун и несметан рад“, нагласила је Поповић Ивковић.

Изразивши задовољство потписаним Споразумом, државни секретар МУП-а  је објаснила да тај документ предвиђа формирање сталне радне групе за спровођење и редовне састанке представника Министарства унутрашњих послова, тужилаштва и новинарских удружења.

Према њеним речима, споразумне стране одредиће особе за контакт које ће бити у непосредној комуникацији са припадницима Министарства унутрашњих послова и Републичког јавног тужилаштва.

„Важно је да ћемо имати сталну и континуирану сарадњу“, рекла је Поповић Ивковић указавши да се базе података Министарства унутрашњих послова и удружења новинара разликују, јер се дешава да новинари пријаве напад новинарским удружењима, али не и полицији и надлежним тужилаштвима.

Државни секретар МУП-а  је указала да ће новинари проћи едукацију у погледу права на кривично правну заштиту и обуке о основама информационе безбедности интернет портала, као и примену основних мера заштите.

Посебан тужилац за вискотехнолошки криминал Бранко Стаменковић указао је да су  тужилаштва увек посвећивала изразиту пажњу свим случајевима у којима су новинари  претрпели одређену врсту напада и насиља.

„Нисмо увек били успешни. Нажалост, постоје одређена ограничења која су превасходно доказног карактера, понекада и законског“, рекао је Стаменковић оценивши да је потписани Споразум корак у добром правцу, који ће омогућити да се подвуче црта и да се на основу досадашњег рада постави правац даљег поступања.

Председник Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић оценивши да између новинара и државе постоји одређена доза неповерења, истакла је да је потписани Споразум важан вид грађења поверења, које је кључни фактор у односима државе и новинара.

Председник Удружења новинара Војводине Игор Алексић оценио је да је ово велики дан за новинарску професију у коме је држава пружила руку новинарима.