Актуелно

Oбележен Дан Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова

24.09.2022.
Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова свечаним дефилеом припадника и показно тактичком вежбом обележио је данас у Београду на Ади Циганлији свој Дан...

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова свечаним дефилеом припадника и показно тактичком вежбом обележио је данас у  Београду на Ади Циганлији свој Дан. Министар унутрашњих послова Александар Вулин поручио је да бити уз онога који пати није посао већ животна мисија припадника Сектора за ванредне ситуације, мисија због које постоје и разлог поноса што носе униформу ватрогасаца спасилаца.

„Захваљујући политици председника Александра Вучића Србија живи у миру, али осим мира, који је изборен за нас и нашу децу, постоји један рат који се води свакога дана, рат који никада неће престати, са противником који је снажнији, јачи и већи од нас, рат са стихијом, за људске животе, рат са природом, људском небригом, са свим оним што живот однесе у трену, заувек у часу непажње или беса природе“, рекао је министар Вулин.

Министар је нагласио да тај рат воде ватрогасци спасиоци, предвиђају запослени у Управи за превентивну заштиту и да се он води свакога дана и због тога се захвалио ватрогасцима спасиоцима што су увек ту за грађане када је тешко.

„Док ми данас славимо овај дан, говоримо о ономе добром што смо урадили, обећавамо да ћемо радити боље, сада, овог тренутка, нечији живот је угрожен и неко од припадника Сектора за ванредне ситуације је ту да му сачува живот, спасе имовину, сачува здравље. У овом тренутку ватрогасац је спасио нечији живот, вратио наду, неко ће имати разлога да по њему да име сину, унуку“, нагласио је министар Вулин.

Сви припадници сектора за ванредне ситуације, као је рекао, нешто су више од обичних службеника, више од оних који заврше посао када скину униформу, јер за њих обавеза спасавања људских живота никада не престаје.

„Сви смо ми уједињени када наступи трагедија, тако је људима дато да нас добро раздваја, а зло спаја. Нема разлике између богатог и сиромашног, моћног и немоћног, старог и младог када наступи трагедија или када му је живот угрожен. Сви смо подједнако уплашени и сви подједнако тражимо помоћ, а када она стигне захвални смо и памтимо то читавог живота“, рекао је министар Вулин.

Начелник сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић истакао је да су од оснивања Сектора за ванредне ситуације 17. септембра 2009. године, ватрогасци спасиоци били ангажовани у 415.205 интервенција и спасили  27.965 особа.

Нагласио је да су у последњих годину дана реновирана и реконструисана 24 објекта Сектора за ванредне ситуације, да су изграђена четири нова објекат Сектора за ванредне ситуације, од којих нарочито понос представља прва ватрогасна станица на Новом Београду, коју су грађани ове општине и београдски ватрогасци чекали деценијама.

„У току је изградња и ватрогасне станице у Трговишту, која ће бити готова за 45 дана, а за десетак дана крећемо у изградњу Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу“, рекао је Чаушић и додао да је покренут и стратешки пројекат производње домаћих ватрогасних камиона.

Указао је да је ове године у Србији било 23,5 пожара више на отвореном и да је сваки од 13.810 шумских и пожара на отвореном  угашен и локализован за мање од 24 сата од пријаве.

Чаушић је нагласио да овакви успеси не би били остварени без подршке министра унутрашњих послова Александра Вулина, највеће подршке једног министра унутрашњих послова коју је ова служба имала, не само од формирања Сектора за ванредне ситуације, већ и у односу на службе које су раније постојале.

Захвалност припадницима Сектора за ванредне ситуације на њиховој хуманости, храбрости, спремности да у сваком тренутку буду ту и помогну, исказали су Анита Божиловић, мајка дечака кога су храбри ватрогасци Саша Лалић и Андрија Трифуновић у Зајечару спасили из шахта са водом, дубине око четири метра и Аца Надев држављанин Северне Македоније чији је живот, након саобраћајне незгоде, у којој је остао заробљен у камиону, спасао командант ватрогасно спасилачке јединице у Врању Ведран Ташковић.

Анита Божиловић истакла је да ће тај 13. јун памтити до краја живота и да од тог дана њен син има своје анђеле чуваре, Сашу и Андрију.

„Могла бих до краја живота да причам и да им се захваљујем  и опет мислим да не би било довољно да покажем колико сам им захвална што су спасили мог сина, што је сад и он са нама овде, што се смеје“, рекла је Божиловић.

Аца Недев захвалио се свом спасиоцу Ведрану Ташковићу, али и свим ватрогасцима који свакодневно, ризикујући сопствени живот, брину о свим грађанима. 

„Један човек, један од вас ватрогасаца хероја Ведран Ташковић ми је спасио зивот и вратио ме породици, мојој ћеркици. Нисам се у том тренутку бојао ничега, сем да нећу више видети своје дете, да неће одрастати уз мене. Да Ведран није стајао ту тај дан, мене овде данас не би било са вама! У очима сам му видео да неће одустати, да се неће померити док ме не спаси“, истакао је Недев. 

У склопу обележавања Дана Сектора за ванредне ситуације министру унутрашњих послова Александру Вулину и државном секретару Бојану Јоцићу уручени су пригодни поклони, а припадницима Сектора који су током ове године остварили изванредне резултате уручене златне плакете и значке.

Током полусатне вежбе припадници Сектора за ванредне ситуације приказали су вештине, знања и способности у гашењу ватрене стихије, спасавању и евакуацији угрожених грађана како из саобраћајних незгода, тако и са запаљених пловила, вишеспратница, али и из воде уз употребу хеликоптера.

Приказали су и вештине у гашење пожара употребом десантних чамаца, али и техничке интервенције са опасним материјама и проналаска и транспорта неексплодираних мина, граната.

 

 

 

 

 

 

 

ж