Aktuelno

Zaplenjeno 800 kilograma kokaina u zajedničkoj akciji srpske, španske i britanske policije

02.09.2019.
Kokain je zaplenila policija Španije na osnovu operativnih informacija koje su im dostavili pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije...

U zajedničkoj akciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, policija Španije i Velike Britanije, a u koordinaciji sa srpskim Tužilaštvom za organizovani kriminal, u Atlantskom okeanu u blizini Azorskih ostrva zaplenjeno je 800 kilograma kokaina, izuzetne čistoće čija se tržišna vrednost procenjuje na oko 50 miliona evra.

Kokain je zaplenila policija Španije na osnovu operativnih informacija koje su im dostavili pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Kokain, različita računarska oprema, više mobilnih telefona i obilna dokumentacija zaplenjeni su u konstrukciji jedrilice, a tom prilikom  španska policija uhapsila je trojicu osumnjičenih članova organizovane kriminalne grupe, koja se tereti da se u dužem vremenskom periodu bavila krijumčarenjem velikih količina kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Španska policija uhapsila je državlјanina Meksika E.A.A.C (1995), državlјanina Rusije S.R. (1971) i srpskog državlјanina V.F. (1975), dok su istovremeno u Srbiji zbog sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga uhapšeni M.Đ. (1953) i D.Đ. (1980), obojica iz Šida, a za jednim licem je raspisana potraga.

Prilikom pretresa na četiri lokacije u Srbiji policija je zaplenila  dokumentaciju vezanu za uplate i isplate i transfere novca osumnjičenima koji su uhapšeni na jedrilici, avio-karte, notese, memorijske kartice, više USB-a, mobilne telefone, kao i opremu i uređaje za neovlašćeno audio i video snimanje.

Pripadnici ove organizovane kriminalne grupe terete se da su, u više navrata, putovali u zemlјe Latinske Amerike, gde su vršili pripreme za preuzimanje i krijumčarenje kokaina.

Sumnja se da su za potrebe transporta kokaina kupili jedrilicu na kojoj su u Meksiku izvršili neophodne prepravke u konstrukcionim šuplјinama plovila.

Nakon izvršenih prepravki, pripadnici organizovane kriminalne grupe su, kako se sumnja, preuzeli kokain u Latinskoj Americi, smestili ga u pripremlјene konstrukcione šuplјine i krenuli ka Evropi, gde su zaustavlјeni od strane španskih nadležnih organa u blizini Azorskih ostrva.    

Osumnjičenima koji su uhapšeni u Srbiji određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Direktor srpske policije Vladimir Rebić istako je da ova akcija jasno pokazuje opredelјenost i posvećenost srpske policije u borbi protiv narkotrafikinga.

Rebić je čestitao pripadnicima kriminalističke policije na ovom izuzetno dobrom rezultatu i zahvalio se kolegama iz Španije i Velike Britanije na uspešnoj saradnji.