Актуелно

Заплењено 800 килограма кокаина у заједничкој акцији српске, шпанске и британске полиције

02.09.2019.
Кокаин је запленила полиција Шпаније на основу оперативних информација које су им доставили припадници Службе за борбу против организованог криминала Министарства унутрашњих послова Републике Србије...

У заједничкој акцији припадника Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала, полиција Шпаније и Велике Британије, а у координацији са српским Тужилаштвом за организовани криминал, у Атлантском океану у близини Азорских острва заплењено је 800 килограма кокаина, изузетне чистоће чија се тржишна вредност процењује на око 50 милиона евра.

Кокаин је запленила полиција Шпаније на основу оперативних информација које су им доставили припадници Службе за борбу против организованог криминала Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Кокаин, различита рачунарска опрема, више мобилних телефона и обилна документација заплењени су у конструкцији једрилице, а том приликом  шпанска полиција ухапсила је тројицу осумњичених чланова организоване криминалне групе, која се терети да се у дужем временском периоду бавила кријумчарењем великих количина кокаина из Латинске Америке у Европу.

Шпанска полиција ухапсила је држављанина Мексика Е.А.А.Ц (1995), држављанина Русије С.Р. (1971) и српског држављанина В.Ф. (1975), док су истовремено у Србији због сумње да су починили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога ухапшени М.Ђ. (1953) и Д.Ђ. (1980), обојица из Шида, а за једним лицем је расписана потрага.

Приликом претреса на четири локације у Србији полиција је запленила  документацију везану за уплате и исплате и трансфере новца осумњиченима који су ухапшени на једрилици, авио-карте, нотесе, меморијске картице, више УСБ-а, мобилне телефоне, као и опрему и уређаје за неовлашћено аудио и видео снимање.

Припадници ове организоване криминалне групе теретe се да су, у више наврата, путовали у земље Латинске Америке, где су вршили припреме за преузимање и кријумчарење кокаина.

Сумња се да су за потребе транспорта кокаина купили једрилицу на којој су у Мексику извршили неопходне преправке у конструкционим шупљинама пловила.

Након извршених преправки, припадници организоване криминалне групе су, како се сумња, преузели кокаин у Латинској Америци, сместили га у припремљене конструкционе шупљине и кренули ка Европи, где су заустављени од стране шпанских надлежних органа у близини Азорских острва.    

Осумњиченима који су ухапшени у Србији одређено је задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Тужилаштву за организовани криминал.

Директор српске полиције Владимир Ребић истако је да ова акција јасно показује опредељеност и посвећеност српске полиције у борби против наркотрафикинга.

Ребић је честитао припадницима криминалистичке полиције на овом изузетно добром резултату и захвалио се колегама из Шпаније и Велике Британије на успешној сарадњи.