Arhiva

Stefanović: Republika Srbija neće ostaviti same žrtve trgovine ljudima i snažno će progoniti one koji se bave ovim krivičnim delom

05.06.2018.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas na otvaranju konferencije povodom pokretanja projekta „Od opasnosti do sigurnosti – unapređenje zaštite žrtava trgovine ljudima u Srbiji“, da Republika Srbija stoji uz žrtve trgovine ljudima, da ih neće ostaviti same i da će se uvek truditi da ih zaštiti i da im pomogne, kao i da će snažno progoniti one koji se bave ovim krivičnim delom...
Stefanović: Republika Srbija neće ostaviti same žrtve trgovine ljudima i snažno će progoniti one koji se bave ovim krivičnim delom
Stefanović: Republika Srbija neće ostaviti same žrtve trgovine ljudima i snažno će progoniti one koji se bave ovim krivičnim delom
Stefanović: Republika Srbija neće ostaviti same žrtve trgovine ljudima i snažno će progoniti one koji se bave ovim krivičnim delom

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas da Republika Srbija stoji uz žrtve trgovine ljudima, da ih neće ostaviti same i da će se uvek truditi da ih zaštiti i da im pomogne, kao i da će snažno progoniti one koji se bave ovim krivičnim delom.

Stefanović je na otvaranju konferencije povodom pokretanja projekta „Od opasnosti do sigurnosti – unapređenje zaštite žrtava trgovine ljudima u Srbiji“, istakao da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u prvih pet meseci ove godine bili uspešniji u otkrivanju krivičnih dela trgovine ljudima.

Ministar je precizirao da je u prvih pet meseci ove godine identifikovano 12 žrtava trgovine ljudima, od kojih je devet maloletno i dodao da su od ukupnog broja identifikovanih žrtava devetoro bili državljani Srbije.

Stefanović je precizirao da je policija ove godine podnela 11 krivičnih prijava protiv 22 osobe zbog krivičnog dela trgovine ljudima.

„U 2017. godini identifikovano je 20 žrtva trgovine ljudima, od kojih je 13 bilo maloletno. Svih 20 su bili državljani naše zemlje. Policija je tokom prošle godine zbog krivičnog dela trgovine ljudima podnela krivične prijave protiv 24 osobe“, rekao je Stefanović.
 
Prema njegovim rečima u Srbiji, tokom migrantske krize, nije zabeležen nijedan slučaj trgovine ljudima vezan za populaciju migranata.

„To ne znači da ne treba da budemo oprezni. Videli smo da na migratornoj ruti postoje ovakva krivična dela i da Srbija može biti deo u tom lancu. Zato moramo ostati oprezni“, rekao je Stefanović.

Ministar je naglasio da je za uspešnu borbu protiv ovog krivičnog dela neophodno da društvo shvati da je to realan problem koji postoji i kod nas i da je zbog njegove kompleksnosti potrebna saradnja svih društvenih činilaca.

„Cilj nam je da zajednički radimo na prevenciji, da učimo građane kakve sve opasnosti ovo krivično delo nosi, ali i da mu se snažno suprotstavimo, da pojačamo patrole, obavljamo konstantne preventivne akcije i hapsimo sve one koji se bave trgovinom ljudima“, istakao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo unutrašnjih poslova posebnu pažnju posvećuje prevenciji i edukaciji, posebno najmlađih.

„Od početka školske godine u okviru predmeta Osnovi bezbednosti dece, policijski službenici u 1.226 osnovnih škola održali su 5.038 predavanja na temu prevencije i zaštite dece od trgovine ljudima, kroz koje je prošlo oko 95.000 učenika“, precizirao je Stefanović.

Ministar je dodao da je cilj da se najmlađima pokaže da nasilje, trgovina ljudima i svi drugi oblici kriminalnog delovanja postoje u našem društvu, ali i da ih naučimo znanju i veštinama kako da se tome suprotstave i da izgradimo društvo koje će imati snažniji odgovor na kriminalne aktivnosti.

Stefanović je podsetio da su formirani posebni policijski timovi u policijskim upravama, kako bi se povećala efikasnost u otkrivanju i procesiranju trgovine ljudima, da je uspostavljen Savet za borbu protiv trgovine ljudima i usvojena Strategija iz te oblasti 2017-2022. godine.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević  rekao je da od ukupnog broja identifikovanih žrtava trgovine ljudima u poslednjih pet godina u Srbiji žene i devojke čine skoro 60 odsto.

Prema njegovim rečima, seksualno ropstvo je dominantan oblik eksploatcije, uz radnu eksploataciju, nelegalno usvojenje, prinudu na vršenje krivičnih dela, prinuda na prosijačenje. U velikom broju slučajeva, kako je naveo, trgovci ljudima su srodnici, bliske osobe ili poznanici žrtve.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kajl Skat rekao je da je trgovina ljudima zločin koji ne poznaje granice i može se naći i u delovima sveta gde ga najmanje očekujete, pa i u SAD.

Prema njegovim rečima, SAD je 2000. godine usvojila Zakon o zaštiti žrtava trgovine ljudima, kao prvi sveobuhvatni akt koji omogućava trostruki pristup problemu - prevenciju, zaštitu i krivično gonjenje,  što je, kako je naveo, pristup za koji se zalažu svuda u svetu.