Архива

Јовица Спајић победио у трци кроз прашуму Амазоније

27.10.2017.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Јовица Спајић, припадник Специјалне антитерористичке јединице и један од наших науспешнијих ултрамаратонаца и такмичара у тркама екстремне издржљивости, остварио је још један изузетан подвиг. Овога пута у срцу Амазонске прашуме, освојио је прво место у „Џунгла маратону“ у конкуренцији од око 100 такмичара.

„Пробијали смо се шест дана кроз сурову џунглу, 50 тркача из целог света и још толико житеља из ове области.  Стазу дужине 254 километара савладао сам за 36 сати“, рекао је Спајић, док је другопласирани Аустралијанац кроз циљ прошао два сата и 50 минута после Јовице.

Шестодневна трка је била подељена у шест етапа, од којих је најдужа била пета од 108 километара. Како нам је Јовица рекао, најтежа му је била последња, најкраћа етапа, од 18 километара, која се завршавала пливањем преко велике реке у дужини од 950 метара.

„Стаза је пролазила кроз дивље пределе Амазоније – кроз густу џунглу, тешко проходне мочваре, преко набујалих река, до дугачких пешчаних обала. На овом путу савладали смо и препливали мочвару дугу два километра. Отежавајућу околност представљали су, поред влажне и спарне џунгле и бројни инсекти, пауци, змије и остале дивље животиње. На појединим местима вода ми је долазила и до грла, а густо и тешко блато успоравало ми је кретање и исисавало снагу“, препричава Спајић који је на крају трке, после шест дана исцрпљујућег пробијања кроз прашуму, ослабио више од пет килограма.

Учесници су од организатора добили уникатне медаље, ручни рад, за трајно подсећање на једну од најекстремнијих трка на планети, која је ове године, због тежине и опасности,  последњи пут организована.

Јовици Спајићу ово је била четврта екстремна трка у овој години и то у различитим климатским условима.

У фебруару је у Канади учествовао на трци „Yukon Arctic Ultra 2017“ на којој је неколико дана трчао по температури од минус 50 степени. Затим је у мају, у Намибији, на трци „Sahara Race 2017“ кроз ужарену пустињу у којој су температуре прелазиле 45 степени у плусу, за седам дана трчања прешао стазу дужине 250 километара за 27 сати и освојио друго место . У септембру на Тахое језеру у Невади, за 67 сати Јовица је истрчао стазу дугу 350 километара и то као једини тамичар који је наступао сам, не у тиму, али је упркос тој отежавајућој околности успео да се пласира у сам врх по успешности – освојио је 4. место у генералном пласману и 1. место у својој категорији такмичара од 25 до 35 година старости.

Значајно је напоменути да је Јовица ове подвиге остварио и као део тима „Инспирисани НАДОМ“ ("Insipired by HOPE"), коју је формирало Удружење оболелих од плућне хипертензије у Србији, како би преко најтежих спортских дисциплина подигли свест о овој болести и помогли у лечењу оболелих особа.