Arhiva

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije nastavlja odlučnu i beskompromisnu borbu u suzbijanju trgovine narkoticima i oružjem

12.11.2017.
MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije nastavlja odlučnu i beskompromisnu borbu u suzbijanju trgovine narkoticima, što najbolje potvrđuju i ostvareni rezultati u 2017. godini. U prvih 10 meseci policija je zaplenila 3,44 tone različitih narkotika, kao i 342.303 opijata u komadima.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, između ostalog, zaplenili 3,27 tona marihuane,  50,5 kilograma amfetamina, 14,5 kilograma heroina, 14,5 kilograma ekstazija, 12,4 kilograma kokaina i 3,2 kilograma hašiša. Najviše narkotika zaplenjeno je na teritoriji Beograda, Sombora i Sremske Mitrovice, a zbog sumnje da su počinili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, policija je u prvih deset meseci uhapsila 432 osobe.

“Borba protiv narkotrafikinga jedan je od prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova. Nećemo stati ni u narednom periodu i bićemo apsolutno posvećeni ovom poslu, sve dok postoji i jedan narko-diler koji pokušava da truje našu decu na ulicama Srbije“ poručio je potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović.

Takođe, na teritoriji Srbije ove godine otkrivene su i 33 ilegalne laboratorije za proizvodnju narkotika, od čega su se 32 koristile za marihuanu, dok je na teritoriji Beograda otkrivena i prva laboratorija za proizvodnju ekstazija.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pokazali su odlučnost i u suzbijanju nelegalne trgovine oružjem. U periodu od 1. januara do 1. novembra 2017. godine u policijskim akcijama zaplenjeno je 1.035 komada vatrenog oružja i oko 20.000 komada municije.

Među oduzetim oružjem najviše je bilo pištolja - 395 i pušaka - 327.  Najviše oružja oduzeto je na teritoriji Beograda, Pirota i Kraljeva. U ovom periodu zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija uhapšeno je 78 osoba.