Arhiva

Jasna poruka: Nasilje se neće tolerisati

24.02.2017.
„Ovo je tačka na kojoj svi kao društvo možemo da postignemo konsenzus, da budemo ujedinjeni i da pošaljemo jasnu poruku da nećemo trpeti nasilje, da će se žene u Srbiji osećati bezbedno. Policija će oštro postupati prema nasilnicima, a sudovi će ih osuđivati na ozbiljne zatvorske kazne“, istakao je Stefanović...
Jasna poruka: Nasilje se neće tolerisati
Jasna poruka: Nasilje se neće tolerisati
Jasna poruka: Nasilje se neće tolerisati
Jasna poruka: Nasilje se neće tolerisati
Jasna poruka: Nasilje se neće tolerisati

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ministarka pravde Nela Kuburović obišli su danas  Sigurnu kuću, gde su poručili da država neće tolerisati nasilje i da žrtve u njoj imaju jak oslonac.

„Treba da uradimo sve što je moguće da nasilje prestane, da svi nasilnici shvate da postoji snažan odgovor države protiv nasilja u porodici“, naglasio je Stefanović i  rekao da zajedničkim radom nadležnih institucija na novom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, kao i aktivnostima policije, tužilaca i sudova na terenu, država šalje poruku da će svakim aktom, činom i gestom učiniti da  nasilje prestane.

„Ovo je tačka na kojoj svi kao društvo možemo da postignemo konsenzus, da budemo ujedinjeni i da pošaljemo jasnu poruku da nećemo trpeti nasilje, da će se žene u Srbiji osećati bezbedno. Policija će oštro postupati prema nasilnicima, a sudovi će ih osuđivati na ozbiljne zatvorske kazne“, istakao je Stefanović.

Početkom nedelje, kako je naveo, otpočeo je proces obuke kroz koji će, na Kriminalističko policijskoj akademiji, proći više od 400 policajaca i isto toliko tužilaca i sudija, kako bi u punom kapacitetu bili spremni da primenjuju ovaj zakon.

Poručivši da država neće tolerisati one koji misle da mogu nekažnjeno da povređuju žene i da će biti oslonac svakoj žrtvi, Stefanović je naglasio značaj

preventivnog rada sa decom u osnovnim i srednjim školama, kako bi shvatili da  nasilje nije samo fizičko, već da može da bude i verbalno i ekonomsko.

Izrazivši  zahvalnost koordinatorki Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesni Stanojević, ministar je ukazao da je ona svojim radom učinila da sigurna kuća bude svetionik nade, u kojem su žrtve nasilja našle snagu i podršku potrebnu da pokrenu ponovo svoj život i obezbede bolju budućnost za svoju decu.

Ministarka pravde Nela Kuburović ukazala je na to da Vlada Srbije pruža punu podršku implementaciji Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde rade užurbano kako bi  zakon efikasno počeo da se primenjuje 1. juna 2017. godine.

„Danas smo imali priliku i da pružimo podršku žrtvama nasilja u porodici i da im ukažemo na ono što ih očekuje sa novim zakonom, koji su to vidovi podrške i pomoći koja im se pruža“, rekla je Kuburović.

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević istakla je da je dolazak ministara policije i pravde u Sigurnu kuću pružio osećaj podrške ženama koje su smeštene u njoj, ali i njihovoj deci, i pokazao im da država radi na tome da pomogne žrtvama nasilja uopšte, a pogotovo žrtvama nasilja u porodici.