Архива

Нова апликација за издавање личних докумената

20.06.2017.
Стефановић: „Сада више нико не мора да доноси ни уверење о држављанству ни извод из матичне књиге, јер се они већ налазе у базама података. Грађани ће убудуће сва лична документа која ваде у полицијским станицама и управама моћи да добију неупоредиво брже. Увођењем електронских уплатница и потписа више неће морати да проведу ни секунд на шалтерима, већ ће само трошити време на конкретно издавање докумената“...
Нова апликација за издавање личних докумената
Нова апликација за издавање личних докумената
Нова апликација за издавање личних докумената
Нова апликација за издавање личних докумената
Нова апликација за издавање личних докумената

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић представили су данас нову апликацију за издавање личних докумената у Полицијској станици Савски венац.

Министарство унутрашњих послова прикључило се заједничкој бази података чак шест државних институција, због чега ће грађани убудуће моћи да изваде потребна документа само уз личну карту.

„Сада више нико не мора да доноси ни уверење о држављанству ни извод из матичне књиге, јер се они већ налазе у базама података. Грађани ће убудуће сва лична документа која ваде у полицијским станицама и управама моћи да добију неупоредиво брже. Увођењем електронских уплатница и потписа више неће морати да проведу ни секунд на шалтерима, већ ће само трошити време на конкретно издавање докумената“ рекао је министар Стефановић.

Министар Стефановић је навео да ова процедура за сада функционише на територији Полицијске управе за град Београд, али ће ускоро бити уведена и на нивоу читаве Србије.

Први који су данас прошли процедуру уз помоћ нове апликације била су два брачна пара која су желела издавања путне исправе за бебу.

„Коначно имамо то да грађани нису курири за државу, већ је држава сервис грађана који долазе само са личним картама и онда ми преко повезивања из централног регистра свих база података извлачимо сва документа која нам требају да им омогућимо услугу због које су дошли“, објаснила је министарка Брнабић.

Она је истакла да јој је посебно драго што су се родитељи преко система „Бебо добродошла на свет“ пријавили за издавање путне исправе.

„Полицијски службеник који је обрађивао захтев, унео је матични број након чега су све базе података којима располажемо биле доступне и тако родитељи нису морали да донесу ниједан документ. Повлачењем докумената из базе података и узимањем биометријске фотографије имали смо све што је потребно за подношење захтева за издавање путне исправе, уз сагласност коју су родитељи дали“, објаснио је министар Стефановић.

Како је министар истакао, оно што је значајно за грађане јесте да процес траје само два минута, а родитељи већ данас поподне имају могућност да подигну пасош.