Arhiva

Bezbednije leto na Adi uz policajce na biciklima

29.06.2017.

POLICIJA DANAS

 

Još od 7. jula 2009. godine, biciklističke policijske patrole tokom letnjih meseci obilaze obalu Savskog jezera i područje Ade Ciganlije. Ovi policajci Policijske stanice Čukarica i dalje privlače pažnju posetilaca. Ono što ih izdvaja jeste uniforma prilagođena specifičnom načinu obavljanja poslova, a ključnu razliku predstavlja nošenje bermuda umesto pantalona koje nose drugi policijski službenici. Iako se razlikuju od “običnih” policajaca, policajci na biciklima obavljaju iste poslove, samo na biciklima.

U zavisnosti od vremenskih uslova, od sredine maja do sredine septembra biciklističke patrole obilaze levu i desnu obalu Savskog jezera dugu 12,5 kilometara, od 8 do 20 časova, a odstupanja su moguća u zavisnosti od planiranih aktivnosti. 

Od kada su uvedene na Adi Ciganliji, biciklističke patrole pružaju veću bezbednost posetilaca ovog popularnog beogradskog kupališta. Smanjen je broj obijanja vozila i krađa predmeta iz njih, kao i krađa imovine kupača dok se nalaze u vodi. Često se dešava i da biciklističke patrole na ovom području otkriju izvršioce krivičnih dela koja su izvršena u drugim delovima grada.

Prema rečima načelnika Policijske stanice Čukarica Nenada Lukića, biciklističke patrole pozitivno utiču i na javni red i mir na samom kupalištu, ali i u mnogobrojnim ugostiteljskim objektima oko Savskog jezera.

„Povećan je broj uhapšenih izvršilaca krivičnih dela, a smanjen broj tuča po lokalima koji su, posebno tokom letnjeg perioda, izuzetno posećeni“, kaže načelnik Lukić i dodaje da je prednost ovih patrola što su u mogućnosti da brže deluju i reaguju na specifičnom terenu kakav je Ada Ciganlija, gde nije moguće svuda prići automobilom.

„Prednost je i brza opservacija terena koja ne stvara buku, niti šteti životnoj sredini, kao i mogućnost savladavanja prepreka na ovakvom terenu“, ističe načelnik Lukić.

Dva policijska službenika staraju se o bezbednosti područja oko jezera sa Makiške strane, a druga dvojica pokrivaju područje sa Novobeogradske strane.

„Još uvek smo atrakcija kako za mlađu populaciju, tako i za veliki broj turista koji često traže da se fotografišu sa nama“, kaže policajac Nikola Zdravković i dodaje da on i njegove kolege imaju veoma dobru komunikaciju i saradnju sa građanima. Kako ističe, građani im se ne obraćaju samo da bi prijavili krivična dela i narušavanje javnog reda i mira, već i da bi im pružili druge vrste pomoći. Najmlađi posetioci obraćaju im se za pomoć kada izgube iz vida mamu i tatu, ali i kućnog ljubimca. „Veoma smo zadovoljni što nam na taj način ukazuju svoje poverenje“, kaže Tomislav Drobnjak.

Policajci biciklisti ističu da veoma dobro sarađuju sa kolegama iz Policijske brigade, Spasilačkom službom, Hitnom pomoći i Komunalnom policijom, kao i Javnim preduzećem Ada Ciganlija.

“Svakodnevno i veoma uspešno sarađujemo sa drugim kolegama. Dešava se da policajci u civilu primete lopova, prate ga i dojave nam gde se nalazi, da ga zajedno lišimo slobode“, ističe koordinator Dragan Krsteski koji vozi skuter, što je novina u odnosu na prethodne godine.

U slučajevima utapanja kupača, policijske biciklističke patrole obezbeđuju lice mesta i sarađuju sa drugim policijskim službenicima, bilo da su to ronioci iz Žandarmerije, forenzičari ili komunalni policajci.