Архива

Беле униформе поново на београдским улицама

20.06.2017.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Беле униформе поново на београдским улицама
Беле униформе поново на београдским улицама
Беле униформе поново на београдским улицама
Беле униформе поново на београдским улицама

Некадашња традиција да саобраћајни полицајци током летњег периода регулишу саобраћај у белим униформама ових дана поново је заживела у нашем главном граду, на иницијативу министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића.

Тренутно саобраћајци у белом регулишу саобраћај на Тргу Славија, на раскрсници улица Краља Милана и Кнеза Милоша, као и на великој раскрсници код главне поште.

„Испоставило се да је ово решење интересантно суграђанима“ рекао је начелник Управе саобраћајне полиције ПУ за град  Београд  Драган Богосавац и додао да је ова новина наишла на веома позитивне реакције Београђана, као и страних туриста који су ових дана били у посети нашем главном граду. „Због оваквих реакција овај тренд ће бити настављен, а још један број саобраћајних полицајаца добиће беле униформе“, најавио је  Богосавац.

Колеге саобраћајци кажу да су пријатно изненађени позитивним реакцијама грађана.

„И старији и млади суграђани прилазе нам са осмехом на лицу, кажу нам да им се свиђа наш нови изглед, а често желе и да се фотографишу са нама. Радо им излазимо у сусрет. Сматрамо да су нове униформе учиниле да се комуникација са суграђанима побољша, мада нам је безбедност и савесно регулисање саобраћаја увек на првом месту“, каже један од колега у белом и додаје да му не смета чак ни чињеница да је бела униформа знатно захтевнија за одржавање, како би увек изгледала беспрекорно.

Ова униформа била је својеврсна атракција 70-их година прошлог века, када је чувени саобраћајни полицајац Јован Буљ на оригиналан начин регулисао саобраћај и по томе задобио симпатије не само у Београду, већ и изван граница наше земље. Он је у то време био симбол и атракција града Београда који је саобраћај регулисао елегантним покретима на Теразијама, на изласку из тунела код Дома омладине и на раскрсници код “Лондона”.

Људи су се окупљали  само да би уживали у његовом раду. Увек љубазан, дамама се обраћао са  “добар дан”, док су возачи пролазили крај њега, стрпљиво и без нервозе. Јован Буљ је један од оних ретких људи су сопственим примерима доказали  да је сваки посао узбудљив када се ради са љубављу.

Он је покретима пуним елеганције на светком првенству у грациозном регулисању саобраћаја освојио треће место.

Јован Буљ говорио је да је саобраћајац  желео да постане јер му се допадало да буде “лепа појава са шапком и белим рукавицама”. Свој перформанс извео је и на лондонском Пикадилију. У Велику Британију отишао је на позив британских колега, када је представљен и краљици Елизабети. Док су га посматрали како 1970. године регулише  саобраћај у Оксфорд стриту, посматрачи су рекли да је “најбољи даса после Елвиса Прислија“.  Осим у Лондону  био је у Риму, Милану, Берну, Цириху, Паризу, Русији, као и на летњим гостовањима у градовима дуж Јадрана.