Архива

Државни секретар Миличковић-Србија чврсто опредељена да пружи пун допринос стабилности и миру у региону

21.06.2017.
МУП

Број: 521/17

21. јун 2017. године

 

Државни секретар Миличковић-Србија чврсто опредељена да пружи пун допринос стабилности и миру у региону

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић, који је учествовао на Министарској конференцији Салцбуршког форума у Будимпешти, истакао је да је Србија чврсто опредељена да пружи пун допринос стабилности и миру у региону.

На конференцији одржаној од 19 до 20. јуна, којој је председавао мађарски министар унутрашњих послова Шандор Пинтер разговарало се о миграцијама и борби против тероризма, као највећим безбедносним изазовима са којима се Европа данас суочава.

Државни секретар је рекао да упркос званичном затварању Балканске руте, миграциони токови нису заустављении и да безбедносне службе оперативно поступају према избеглицама и мигрантима који транзитирају кроз Србију, са циљем идентификовања могућих припадника терористичких организација.

„Терористички напади који су се догодили у последње време јасно указују на неопходност координираног деловања и брзе размене информација безбедносних служби. Република Србија је чврсто опредељена да се ангажује у свим процесима регионалне безбедности и да пружи пун допринос стабилности, миру и разумевању у региону“, истакао је Миличковић.

Он је рекао да додатни изазов за службе безбедности и органе за спровођење закона широм света и у Републици Србији, представљају појединци наклоњени терористичким организацијама или симпатизери њихових идеологија, често саморадикализовани путем интернета, који никада нису евидентирани као учесници у екстремистичким или терористичким активностима, али који могу бити инспирисани за спровођење појединачних напада.

Миличковић је, током излагања у другом делу Министарске конференције посвећеном илегалним миграцијама рекао да је Република Србија уложила огромне напоре како би адекватно приступила проблему мигрантске кризе и решила га на најхуманији могући начин.

„До затварања Западнобалканске руте у марту 2016. године и одлуке која је произашла из Споразума који су потписале Европска унија и Турска, Република Србија ни у једном тренутку није затварала своје границе“ казао је државни секретар и поновио опредељење Републике Србије да жели да буде део решења и да свака земља мора преузети свој део терета.

Миличковић је нагласио да је, у складу са договором постигнутим у Бриселу на Самиту шефова земаља Европске уније и земаља на Западнобалканској рути, уз помоћ донатора, Република Србија обезбедила смештајне капацитете за 6.000 људи, да је успостављено 13 прихватних центара у којима су мигрантима свакодневно на располагању храна, вода, одећа, обућа, лекови, као и медицинска и психо-социјална заштита.

Државни секретар је рекао да се од стране Европске уније финансира и спроводи пројекат “Специјална мера 2” за подршку Републици Србији у циљу побољшања управљања границом према Републици Бугарској у контексту европске миграционе кризе. Према његовим речима, у склопу ове мере, поред полицијских службеника Управе граничне полиције Републике Србије, ангажују се и полицајци земаља ЕУ - Мађарске, Аустрије, Словачке, Словеније, Француске и Чешке.

Представници земаља учесница конференције истакли су да је сарадња са Републиком Србијом на високом нивоу и похвалили допринос Републике Србије у решавању мигрантске кризе, као и у борби против тероризма.

Салцбуршки форум је основан 2001. године, на иницијативу Републике Аустрије и представља платформу за мултилатерални дијалог и сарадњу по питањима унутрашње безбедности.