Arhiva

Stefanović: U okviru prve faze pilot projekta „Bezbedan grad“ započeta je zamena starih kamera za video nadzor

27.12.2017.
MUP

Broj: 1055/17
27.12.2017.godine

Ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava javnost da je obraćanje potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića na današnjoj sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, koje se odnosilo na postavljenje video nadzora, potpuno netačno interpretirano u pojedinim medijima, što se lako može ustanoviti pregledom snimka sednice.

Ministar Stefanović je jasno rekao da je u Beogradu, u okviru pilot projekta „Bezbedan grad“, započeto obnavljanje video nadzora koji u prvoj fazi isključivo podrazumeva zamenu starih kamera. Ministar je nedvosmisleno precizirao da to podrazumeva isključivo zamenu kamera MUP-a koje već postoje u Beogradu, a ne i postavljanje kamera na novim lokacijama, kako su neki mediji preneli, dodavši da je „time rešena misterija kamera koje su prethodnih dana postavljene širom prestonice“.

„Prva faza podrazumeva zamenu starih kamera, dakle isti broj kamera koji postoji danas u Beogradu biće samo zamenjen novim kamerama, neuporedivo veće rezolucije, koje imaju mogućnost ne samo povećane rezolucije i boljeg zumiranja tablica, već upotrebe novog softvera koji će moći da detektuje automatski tablice, vozila, čak ukoliko se to bude pokazalo svrsishodno, naravno u skladu sa našom zakonskom regulativom, i softver za prepoznavanje lica“ rekao je ministar Stefanović na sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

On je precizirao da će policija time moći mnogo efikasnije da vrši pretragu lica za kojima sudovi raspisuju potrage, naravno veoma oprezno u skladu sa našim propisima.

„Zato predlažemo i nove zakone koji faktički omogućavanju vođenje različitih evidencija u skladu sa zakonom, da time ne narušimo lična prava građana, a da učinimo da policija bude efikasnija. Umesto da imamo policajce koji će danonoćno dežurati na nekoj raskrsnici, to će raditi kamera koja će blagovremeno davati podatke. Mi ćemo, u naredne tri godine, proširiti taj broj kamera, ne samo u Beogradu“ objasnio je ministar.

Stefanović je dodao da MUP namerava i da pokrije granične prelaze i najfrekventnije putne pravce u zemlji i da tako povećamo bezbednost svih građana.
„Iskustva iz Evrope i sveta pokazala su da veći broj tehnički upotrebljenih sredstava smanjuje stopu opšteg kriminaliteta. Tako da mislim da je ovo dobar potez koji Ministarstvo radi“ istakao je Stefanović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, još jednom napominje, da nije postavilo nijednu novu kameru u Beogradu za detekciju saobraćajnih prekršaja od 2011. godine kada je ovaj sistem pušten u rad. U Beogradu postoji 14 kamera za otkrivanje saobraćajnih prekršaja.

Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova ove godine u Beogradu nije postavilo ni kamere druge namene na nekoj novoj lokaciji.