Arhiva

Lazarov: Pojačana kontrola na graničnim prelazima

08.12.2017.
MUP

Beograd,

Broj: 988/17

8. decembar 2017. godine

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje Zoran Lazarov rekao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova ove nedelje započelo pojačanu kontrolu na graničnim prelazima, zbog sve češćih pokušaja zloupotrebe bezviznog režima koji Republika Srbija ima sa pojedinim državama.

„Samo u jednom danu na Aerodromu „Nikola Tesla“ vraćeno je 20 državljana, koji dolaze iz Irana, Indije i Mongolije, a koji nisu ispunjavali uslove za ulazak u našu zemlju, tačnije imali su falsifikovane putne isprave. Pojačana kontrola je uvedena, nakon što je uočeno da pojedini strani državljani pokušavaju da, preko Srbije, na neregularan način otputuju u neku od država Evropske unije, najčešće Nemačku, Veliku Britaniju i Austriju“ istakao je pomoćnik ministra.

Lazarov dodaje da ovim merama Ministarstvo unutrašnjih poslova štiti i Republiku Srbiju, ali i druge evropske države.

„Nastavićemo sa pojačanim aktivnostima kontrole putnika, kako bi se sprečile nove zloupotrebe bezviznog režima. To ne znači da će bilo koji strani državljanin koji na legalan način želi da uđe u našu zemlju u tome biti sprečen, već će kontrola biti usmerena isključivo na one koji zloupotrebljavaju gostoprimstvo Republike Srbije“ zaključio je Lazarov.