Arhiva

U više odvojenih akcija na teritoriji Republike Srbije uhapšeno 38 osumnjičenih za više koruptivnih krivičnih dela

20.12.2017.
MUP

Broj: 1027/17
20. decembar  2017. godine


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u prethodnih nekoliko dana, u više odvojenih akcija na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, koje su posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili su 38 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2008. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica oštetili za više od 7,6 miliona evra.

Akcije su u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, Upravom carina i Poreskom policijom, sprovedene na teritoriji Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Sombora, Sremske Mitrovice, Pančeva, Smedereva, Požarevca, Jagodine, Zaječara, Čačka, Užica, Pirota, Niša i  Novog Pazara.

Među uhapšenima su i četiri carinska službenika, bivši funkcioner opštine Bačka Topola, zaposlena u dve osnovne škole, radnik kompanije  „Dunav osiguranje“, bivše odgovorno lice filijale „Pireus banke „ u Novom Sadu, carinski agenti u špediterskim kućama, više odgovornih lica i zaposlenih u različitim privrednim društvima.   

Krivične prijave u redovnom postupku podnete su protiv još 39 osoba, među kojima je pet policijskih službenika, carinski službenik, bivši funkcioner opštine Pećinci, bivše odgovorno lice Klinike za kardiohirurgiju – Klinički centar Srbije i još troje odgovornih lica u toj ustanovi, članovi Komisije za sport opštine Petrovac na Mlavi, odgovorno lice fudbalskog kluba „Trbunje“.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu, Upravom carine i Poreskom policijom, uhapsili su tri carinska službenika i još dve osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su nesavesnim radom u službi i poreskom utajom oštetili budžet Republike Srbije za 2.260.000 evra.
 
Uhapšeni su radnici carinarnice Novi Sad Z.O. (1960), N.Š. (1961), Lj.Đ. (1971), carinski agent u dve novosadske špediterske kuće R.N. (1961) i zastupnik „of šor“ kompanije „Delphia services limited“ sa Sejšela Z.J. (1965), dok je za još jednim osumnjičenim ranije raspisana potraga zbog sumnje da je počinio krivično delo poreska utaja.    

Osumnjičeni carinski službenici, terete se da su od juna 2016. do aprila ove godine, nesavesnim postupanjem, primili u rad nekompletnu, nepravilno popunjenu i falsifikovanu dokumentaciju, na osnovu koje su „of šor“ kompanija „Delphia services limited“ i još jedno privredno društvo, za čijim je odgovornim licem raspisana potraga, prikazala razduženje 170.127 boksova  cigareta marke „Marble“, „Asima“ i „Merilyn Pink Slims“.

Kako se sumnja, u dokumentaciji je lažno prikazano da su cigarete namenjene za potrebe više ambasada stranih država i jedne međunarodne misije, na osnovu čega su carinski službenici vršili oslobađanje od plaćanja carinskih dažbina, PDV-a i akcize.

Na taj način osumnjičeni R.N., Z.J., i odgovorno lice novosadske firme za kojim je raspisana potraga, utajili su 2.260.000 evra, za koliko je oštećen budžet Republike Srbije.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužilaštvu.

 

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su carinsku službenicu  S.G. (1977), zbog postojanja osnova sumnje da je zloupotrebivši službeni položaj oštetila budžet Republike Srbije za 848.708 dinara.  

Postoje osnovi sumnje da  je S.G., prilikom carinskog nadzora i kontrole kamiona austrijskih registarskih oznaka, sačinila falsifikovanu ulaznu evidencionu karticu na kojoj je ubeleženo da je vozilo u carinsko područje Republike Srbije ušlo prazno, iako se u njemu faktički nalazila roba u vrednosti od 20.470 evra.

Na taj način, osumnjičena je vozilo pustila da uđe u Srbiju bez plaćanja carinskih dažbina, čime je vozaču kamiona pribavila imovinsku korist od  848.708 dinara, za koliko je oštećen budžet Republike Srbije.

Osumnjičena je uz krivičnu prijavu privedena nadležnom tužilaštvu.

 

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su bivšeg funkcionera opštine Bačka Topola B.A. (1964) i još dve osobe zbog postojanja osnova sumnje da su Fond za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodina oštetili za 40.341.777 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica, pored B.A. uhapšeni su i odgovorno lice građevinskog preduzeća ''Kovačević'' doo R.K. (1963) i izvođač radova N.V. (1967).

Osumnjičeni se terete da su od 2008. do 2012. godine, potpisivali i svojim pečatima overavali dokumenta – privremene situacije sa neistinitim sadržajem, u kojima je navedeno da je, od strane izvođača radova građevisnkog preduzeća ''Kovačević'', ugrađen materijal i izvedeni radovi na rekonstrukciji Doma učenika Bačka Topola, koji u stvarnosti nisu izvedeni.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su zaposlenog u kompaniji „Dunav osiguranje“ V.M. (1985) i još jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica,  falsifikovanje službene isprave, pronevera i prevara.

Postoje osnovi sumnje da je V.M. od maja 2011. do maja 2016. godine sa osiguranicima zaključio 81 polisu osiguranja od autoodgovornosti kompanije „Dunav osiguranje“, u koje je unosio pogrešne tarifne grupe, tretirajući vozila standarne namene kao vozila specijalne namene iako to nisu.

Na taj način osumnjičeni V.M. oštetio je kompaniju ''Dunav osiguranje'' za  2.918.913 dinara.

Takođe, sumnja se da je V.M. od januara 2015. do juna 2016. godine, pribavio protivpravnu imovinsku korist od 100.770 dinara, tako što je novac od naplaćenih premija po osnovu zaključenih polisa od autoodgovornosti kompanije „Dunav osiguranje“, koji mu je poveren u radu, prisvojio za sebe.

Drugoosumnjičenom G.R. na teret se stavlja da je, lažno se predstavljajući kao lice ovlašćeno za posredovanje u registraciji vozila, dovodio u zabludu osiguranike da su premije polise osiguranja kompanije „Dunav osiguranja“ za teretna motorna vozila standarne namene obračunavane i plaćene za teretna motorna vozila specijalne namene.

Na taj način, G.R. je razliku u premiji od 1.754.657 dinara prisvojio za sebe.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni Višem javnom tužilaštvu u Smederevu.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Rumi, uhapsili su J.M. (1965) i G.L. (1965), zaposlene u javnom preduzeću „Stambeno“ u Rumi, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela pronevera i falsifikovanje službene isprave.  

Postoje osnovi sumnje da su J.M. i G.L. od januara 2016. do septembra ove godine, prisvojili milion dinara od naplate troškova grejanja koje su građani uplaćivali na blagajni javnog preduzeća „Stambeno“.

Uplate, kako se sumnja, nisu knjižili u poslovnim knjigama.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu  u Rumi.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su zaposlenu u osnovnim školama u Čenti i Aradcu Z.M. (1962), osumnjičenu da je sa računa škola na svoj tekući račun protivpravno prebacila 5.600.000 dinara.
   
Zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična dela pronevera, zloupotreba ovlašćenja u privredi i zloupotreba službenog položaja, osumnjičena je uz krivičnu prijavu privedena Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su likvidacionog upravnika ''Ustanova za sport Zaječar - u likvidaciji'' G.M. (1970), osumnjičenu da je zloupotrebivši službeni položaj oštetila budžet Grada Zaječara za  4.962.463 dinara.

Postoje osnovi sumnje da je G.M. od marta do decembra 2015. godine, zaključila Ugovore o privremenim i povremenim poslovima sa 17 osoba, bez iskazane stvarne potrebe za radnim angažovanjem i suprotno Uredbi o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava.

Osobama sa kojima je sklopila ugovore, od kojih je većina prethodno bila zaposlena u Gradskoj upravi Grada Zaječara ili kod drugih korisnika javnih sredstava, isplaćena je bruto zarada od 4.962.463 dinara, za koliko je oštećen budžet Grada Zaječara.
 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, u saradnji sa Osnovnim  javnim tužilaštvom u Vršcu, uhapsili su bivše funkcionera  Saveta mesne zajednice Miletićevo R.K., zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo nesavestan rad u službi.

Postoje osnovi sumnje da je R.K. nesavesno postupio i propustio da opravda  utrošak od dva miliona dinara namenskih sredstava Autonomne pokrajine Vojvodine u predviđenom roku.

Zbog tog propusta, kako se sumnja, opština Plandište pretrpela je  štetu od ‎3.900.000 dinara, koliko je morala da uplati po pravosnažnoj sudskoj presudi Privrednog suda u Novom Sadu.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su bivše odgovorno lice filijale „Pireus banke“ u tom gradu D.D. (1975), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

D.D. se tereti da je od 2010. do ove godine, prekoračivši granice svojih  ovlašćenja, sa deviznih računa više fizičkih lica - klijenata "Piraeus banke", neovlašćeno podigao i zadržao za sebe 538.499 evra.

Osumnjičeni je uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužilaštvu.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su zaposlenog u poslovnici „Oportuniti banke“ u Zaječaru I.J. (1971), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da je I.J. od avgusta 2014. do juna 2016. godine, u proceduri  odobravanja pet poljoprivrednih kredita, prikrio činjenicu da će lično koristiti deo novca od odobrenog kredita.

Nakon isplate kredita korisnicima, kako se sumnja, osumnjičenom je od odobrenih sredstava predato 794.450 dinara, čim je postupio suprotno Proceduri za agro kreditiranje propisanoj od strane banke.

I.J. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.  

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnji poslova u Subotici, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice preduzeća „“Selekt Fruit“ D.M. (1983), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da je D.M. od decembra 2016. do februara 2017. godine, na osnovu  falsifikovanih otkupnih listova podigao sa računa svog privrednog društva  13.798.402 dinara, za koliko je ostvario protivpravnu imovinsku korist.

Osumnjičeni je uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužilaštvu.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice firme „Urban 018“ Z.B. (1956), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela poreska utaja i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit.

Z.B. se tereti da je od januara 2015. do decembra 2016. godine, prilikom prodaje stanova, od kupaca primao novac u gotovini, koji nije evidentirao u poslovnim knjigama, niti vršio obračun PDV-a.

Na taj način osumnjičeni je budžet Republike Srbije oštetio za 20.580.225  dinara.

Osumnjičeni je uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužilaštvu.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Velikoj Plani, uhapsili su pet osoba osumnjičenih da su mahinacijama sa falsifikovanim računima izbegli plaćanje poreza i oštetili budžet Republike Srbije za 2.500.000 dinara, kao i druge poverioce.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela oštećenje poverilaca, poreska utaja i falsifikovanje službene isprave uhapšena su odgovorna lica privrednog društva „Anpego road“ G.R. (1971) i S.P. (1974), odgovorna lica  privrednog društva „Acen“ N.P. (1971) i V.P. (1972) i  ovlašćeni zastupnik „Pekara Loolek“ I.R. (1983).

Osumnjičeni  se terete da su tokom ove godine, po prethodnom dogovoru, u nameri da oštete druge poverioce, na osnovu falsifikovanih računa, sa računa privrednog društva „Anpego road“ na račun privrednog društva ''Acen“ uplatili 12.861.487 dinara.

Sumnja se da su odmah po uplati, novac, u većem delu, vratili na ruke odgovornim licima privrednog društva „Anpego road“, čime je izbegnuto plaćanje drugim stvarnim poveriocima tog preduzeća, kao i plaćanje poreza na ostale prihode.

Takođe se sumnja da je drugi deo novca prenet na račun ''Pekara Loolek''.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Velikoj Plani.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Čačku, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su radnika preduzeća „Nektar“ DOO Bačka Palanka V.P. (1982), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo računarska prevara.

Sumnja se da je V.P. od januara 2016. do kraja aprila ove godine, u Čačku, pristupao službenoj aplikaciji privrednog društva „Nektar“, unosio u nju netačne podatke i na drugi način prikrivao ili lažno prikazivao podatke o vrsti, količini i vrednosti robe koju je to preduzeće  isporučivalo kupcima na teritoriji Srbije.

Na taj način osumnjičeni je pribavio protivpravnu imovinsku korist za sebe i druge od 13.250.000 dinara, za koliko je oštećeno privredno društvo “Nektar“.

Osumnjičeni je uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužilaštvu.
 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu , u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice privrednog društva „Autotransport“ doo Kostolac P.M. (1955), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Osumnjičeni se tereti da je u više navrata tokom 2014. i 2016. godine, bez sprovedenog postupka javne nabavke, kupio devet radnih mašina po znatno višim cenama od tržišnih.

Na taj način, kako se sumnja, P.M. je oštetio privredno društvo “Autotransport” za najmanje 11.423.730 dinara sa PDV-om.

Osumnjičeni je uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužilaštvu.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice privrednog društva ''TLT Internacional'' doo Popovac L.M. (1955), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave.

Postoje osnovi sumnje da je L.M., posredstvom privrednog društva ''TLT Internacional'', jula ove godine, u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, ugovorio izvoz zamrznutih višanja sa odgovornim licem firme sa predstavništvom u Ruskoj Federaciji.  

Na osnovu tog ugovora, kako se sumnja, na račun preduzeća sa predstavništvom u Rusiji, na ime avansa uplaćeno je 28.000 evra, a da pri tome ugovorena roba nije isporučena.

Uplaćeni novac, kako se sumnja, većim delom transferisan je na račune privrednih subjekata u Srbiji, protiv kojih je podneta krivična prijava u redovnom postupku, dok je za nekima od njih raspisana potraga.

Sumnja se da je novac tim preduzećima transferisan po osnovu falsifikovane dokumentacije, odnosno fiktivnih računa.

Osumnjičeni L.M. je uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužilaštvu.   

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice  preduzeća ''Topagrar 021“ doo Novi Sad L.Dž. (1970), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da je L.Dž. doveo u zabludu oštećenu da će joj, nakon uplate 2.250.000 dinara po predračunu, isporučiti voćarski traktor, što nije učinio.

Osumnjičeni je uz krivičnu prijavu priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice Agencije za registraciju vozila „Nebe plus“ iz Knjaževca N.J. (1989), zbog postojanja osnova sumnje da je zloupotrebivši službeni položaj oštetio tri osiguravajuće kuće za više od milion i po dinara.

Postoje osnovi sumnje da je N.J. od oktobra 2015. do avgusta ove godine, prisvojio novac od prodatih polisa koje su referenti za prodaju polisa, protiv kojih je podneta krivična prijava u redovnom postupku, naplatili i predali mu.

Na taj način, kako se sumnja, osumnjičeni je oštetio tri osiguravajuće kuće.

Takođe, N.J. se tereti i da je na štetu pet fizičkih lica naplatio usluge osiguranja vozila koje nije izvršio, kao i da je zaposlio jednog radnika bez prijave na obavezno socijalno osiguranje, čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist od 1.941.712 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela pronevera, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara i povreda prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja, osumnjičeni je uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužilaštvu.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Sjenici, uhapsili su R.G. (1956), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo falsifikovanje isprave.

Postoje osnovi sumnje da je R.G. tokom prošle godine, na osnovu falsifikovanog ugovora,  preneo sa trgovinskog preduzeća u društvenoj svojini „Sjenica“ na sebe vlasništvo magacina i dve garaže, ukupne površine 632 metra kvadratna.

Osumnjičeni je uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužilaštvu.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice u knjigovodstvenoj agenciji ''Bilans Mira'' V.P. (1974), zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja.

Sumnja se da je V.P.  od januara 2012. do jula ove godine, neovlašćeno sa računa svojih klijenata prenosila novac na račun svoje knjigovodstvene agencije i svoj račun.

Na taj način, kako se sumnja,  V.P. je oštetila više privrednih društava i budžet Republike Srbije za 8.000.000 dinara.

Osumnjičena je uz krivičnu prijavu privedena nadležnom tužilaštvu.
 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice UT AD Bela Crkva M.T. (1957), zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Postoje osnovi sumnje da je M.T. tokom 2012. godine, nakon prodaje imovine ugostiteljsko – turističko akcionarskog društva Bela Crkva, bez osnova isplatila 2.800.000 dinara sa računa tog preduzeća.

Sumnja se da je deo tog novca uplatila na račun firme koja je u njenom vlasništvu, jedan deo podigla u gotovini, kao i da je određenu sumu uplatila još jednoj osobi.

Osumnjičena je uz krivičnu prijavu privedena Višem javnom tužilaštvu u Pančevu.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Užicu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu i Poreskom policijom, uhapsili su odgovorno lice privrednog društva ''Eko Gas MGS“ DOO Beograd M.M. (1965), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja.

Postoje osnovi sumnje da je M.M. od avgusta 2014. do januara 2016. godine, od više dobavljača iz inostranstva, u Republiku Srbiju uvezao 476.380 kilograma tečnog naftnog gasa, vrednosti od 65.359.336 dinara.

Osumnjičeni je tečni gas, kao se sumnja, prodao na crnom tržištu, bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji.

Sumnja se da dobijeni novac M.M. nije uplatio na tekući račun svog preduzeća, čime je za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist od 39.388.646 dinara i izbegao plaćanje pripadajuće akcize i PDV-a, čime je oštetio budžet Republike Srbije za 29.484.663 dinara.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pirotu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice preduzeća  „Tigar Poslovni Servis“ P.P. (1962) i još dvoje zaposlenih u toj firmi, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da u zaposleni u preduzeću „Tigar Poslovni Servis“,   osumnjičeni M.Ć (1961) i S.S. (1979) , po nalogu osumnjičenog P.P. od januara 2012. do maja 2016. godine, falsifikovali račune navodnih troškova na službenim putovanjima i potom ih koristili za pravdanje novca koji im je dat na ime akontacije.  

Sumnja se da je na taj način preduzeće „Tigar Poslovni Servis“ oštećeno za 2.617.104 dinara, koliko su protivpravno prisvojili osumnjičeni.

Za navedena dela krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv još dve osobe.

Osumnjičenima P.P., M.Ć. i S.S. određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

 

KRIVIČNE PRIJAVE U REDOVNOM POSTUPKU


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneli su krivične prijave u redovnom postupku protiv bivšeg odgovornog lica Klinike za kardiologiju – Kliničkog centra Srbije i još tri odgovorna lice ove klinike zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni se terete da su u izveštajima koji su dostavljani Sektoru finansija KCS, unosili neistinite podatke o dopunskom radu zaposlenih, iako su kardiološke usluge pružene u radno vreme, na osnovu čega su sebi i drugim licima, na štetu RFZO – Filijale grad Beograd pribavili 38.500 dinara.

Postoje osnovi sumnje da je bivše odgovorno lice ove klinike, od januara 2010. do juna 2011. godine, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica službenih ovlašćenja, potpisivao i svojim pečatom overavao Izveštaje sale za kateterizaciju srca, u kojima su iskazane usluge koronarografije - kateterizacije i usluge revaskularizacije miokarda PTC-a, pružene osiguranim licima RFZO sa liste čekanja, u dopunskom radu koji je organizovan na osnovu Planova dopunskog rada Klinike za kardiologiju.

Na osnovu takvih izveštaja za taj dopunski rad zaposleni na klinici dobijali su od RFZO-a, filijale za grad Beograd, dodatna novčana sredstva, pored redovnh mesečnih zarada, iako je osumnjičeni znao da su te  kardiološke usluge jednim delom pružane radnim danom u redovno radno vreme Sale za kateterizaciju, što je bilo u suprotnosti sa radnim vremenom utvrđenim u Planu dopunskog rada Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Pravilnikom o dopunskom radu i Ugovorom o pružanju i finansiranju kardioloških usluga pruženih organizovanjem dopunskog rada koji je zaključen između RFZO i KCS.

Izveštaje sa neistinitim podacima o vremenu pruženih usluga, kako se sumnja, osumnjičeni je dostavljao Sektoru za finansije Kliničkog centra Srbije na obračun i naplatu, čime je omogućio da se njemu lično i ostalim zaposlenima Klinike za kardiologiju, bez osnova, izvrši isplata sredstava na ime navodno pruženih usluga u dopunskom radu, iako su one pružene u redovno radno vreme.

Na taj način osumnjičeni je RFZO, filijalu za grad Beograd, oštetio za 22.513.109 dinara.

Troje odgovornih lica Klinike za kardiologiju – Kliničkog centra Srbije sumnjiče se da su od marta 2010. do jula 2011. godine, iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granica svojih službenih ovlašćenja, potpisivali i svojim pečatom overavali Izveštaje o radu po ugovoru o vanrednim operacijama u operacionoj sali Klinike za kardiohirurgiju.

U tim izveštajima, kako se sumnja, iskazane su usluge revaskularizacije miokarda i inplatacija valvula pružene osiguranim licima RFZO sa liste čekanja, u dopunskom radu koji je organizovan na osnovu Planova dopunskog rada Klinike za kardiohirurgiju.

Na osnovu tih izveštaja, za taj dodatni rad zaposleni Klinike za kardiohirurgiju od strane RFZO, Filijale za grad Beograd, dobijali su dodatna novčana sredstva na ime pruženih usluga, pored redovnih mesečnih zarada, iako su osumnjičeni znali da su te kardiološke usluge jednim delom pružane radnim danom u redovno radno vreme, što je u suprotnosti sa radnim vremenom utvrđenim u Planu dopunskog rada Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Pravilnika o dopunskom radu i Ugovora o pružanju i finansiranju kardioloških usluga pruženih organizovanjem dopunskog rada koji je zaključen između RFZO i KCS.

Sumnja se da su ovako overene Izveštaje o radu sa neistinitim podacima o vremenu pruženih usluga, osumnjičeni dostavljali Sektoru za finansije KCS na obračun i naplatu, čime su omogućili da se njima lično i ostalim zaposlenima Klinike za kardiohirurgiju, bez osnova izvrši isplata sredstava na ime navodno pruženih usluga u dopunskom radu, iako su te usluge pružene u redovno radno vreme.

Na taj način osumnjičeni su RFZO, Filijalu za grad Beograd oštetili za 16.077.506 dinara.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora unutrašnje kontrole ,po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv dva policijska službenika, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni se terete da su tokom 2015. i 2016. godine, registrovali više motornih vozila, za koja su priložene uplatnice o izvršenim uplatama administrativnih taksi sa znatno umanjenim iznosima na štetu budžeta Republike Srbije.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv policijskog službenika Policijske stanice Apatin, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni policijski službenik se tereti da nije preduzeo službene mere i radnje prema jednom počiniocu krivičnog dela teška krađa.

Naime, postoje osnovi sumnje da policijski službenik nije sačinio potvrdu o privremeno oduzetim predmetima i podneo krivičnu prijavu protiv osumnjičenog, već je laptop oduzet od osumnjičenog vratio u prodavnicu iz koje je ukraden.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneli su krivične prijave u redovnom postupku protiv policijskog službenika rasposređenog u policijskoj stanici Bujanovac, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio
12 krivičnih dela zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da je policijski službenik, iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granica službenog ovlašćenja, od aprila 2016. do avgusta ove godine, u Jedinstveni informacioni sistem Ministarstva unutrašnjih poslova, za lica sa područja Autnomne pokrajine Kosovo i Methija unosio neistinite podatke da su u periodu od 1996. do 2007. godine bila prijavljena na adresama na području opštine Bujanovac, ne navodeći ime stanodavaca.

Na taj način osumnjičeni je, tim licima omogućio da im suprotno Uredbi o postupku utvrđivanja ispunjenosti propisanih uslova za izdavanje pasoša za lica sa područja autonomne pokrajine Kosova i Metohije, budu izrađena lična dokumenta, pasoši i lične karte.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prokuplju, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv odgovornog lica JKP „Blace“, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Sumnja se da je on u julu 2015. godine, jednom licu omogućio isplatu od 58.155 dinara na ime davanja goriva za radove koji nisu izvedeni, kao i da je od jula do decembra 2015. godine, zaključio ugovor o zakupu sa jednim preduzećem iz Blaca bez sprovedenog postupka javnih nabavki.

Krivičnom prijavom obuhvaćeno je još troje zaposlenih u tom preduzeću, koji se sumnjiče da su počinili krivično delo pronevera, tako što su podizali gorivo, a nisu imali opravdanje o njegovom trošenju.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Rumi, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv bivšeg funkcionera opštine Pećinci, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni se tereti da je bez prethodno sprovedenog postupka eksproprijacije zaključio ugovor sa jednim privrednim društvom, kome je na taj način omogućio izgradnju saobraćajnice i time oštetio više fizičkih lica.

Oštećeni su kasnije u parničnom postupku od opštine Pećinci naplatili štetu od 61.000.000 dinara.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv trojice članova Komisije za sport opštine Petrovac na Mlavi, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje  da su tokom 2015. i 2016. godine, suprotno važećim propisima, doneli zaključak o utvrđivanju visine sredstava kojim je fudbalskom klubu „Nova Sloga 1933“ odobreno 29.800.000 dinara.

Na taj način osumnjičeni su oštetili budžet opštine Petrovac na Mlavi.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prokuplju, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kuršumliji, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv odgovornog lica fudbalskog kluba „Trbunje“,  zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni se tereti da je, prekoračivši granice svog ovlašćenja, tokom 2015. i 2016. godine, u više navrata podizao gotovinu sa žiro računa navedenog kluba na ime hranarine, koju je navodno davao igračima, za šta je sačinjavao spiskove koje su oni potpisivali.

Sumnja se da novac nije trošen za hranarinu već navodno za nabavku opreme igračima, plaćanje raznih računa za ugostiteljske usluge i za prevoz igrača, za šta osumnjičeni nije imao nikakvo pokriće u računima.

Na taj način osumnjičeni je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 733.200 dinara.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Užicu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica privrednog društva „Danica“ doo iz Čajetine, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Postoje osnovi sumnje da je ona tokom 2014. i 2015. godine, po osnovu Ugovora o prometu nepokretnosti, od jedne osobe primila novac u iznosu od 14.041.900 dinara, koji je uplatila na račun svog preduzeća kao uplatu pozajmice osnivača, kako bi sebi omogućila podizanje ovog novca sa računa preduzeća u narednom periodu.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica SUR „Baja“ iz Ruskog Sela, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja.

Postoje osnovi sumnje da u periodu od 1. januara 2014. do 1. decembra 2017. godine, u nameri da izbegne plaćanje poreza i drugih propisanih dažbina, nije prijavio prihode od samostalne delatnosti i prikrio je podatke koji se odnose na utvrđivanje navedenih obaveza, u ukupnom iznosu od 5.450.000 dinara.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica privrednog društva „Relja Petrol“ doo, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave.

Postoje osnovi sumnje da je on u periodu od 17.  jula do 13. oktobra 2017. godine,  izvršio nabavku robe od 11 privrednih društava u ukupnom iznosu od 4.800.000 dinara, koju nije evidentirao u svojim poslovnim knjigama, a zatim je prodao nepoznatim kupcima za gotov novac, koji je prisvojio za sebe.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Paraćinu, podneli su krivičnu prijavu protiv osumnjičene iz okoline Paraćina, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo krijumčarenje.

Postoje osnovi sumnje da je ona u periodu od 2015. do 21. septembra 2017. godine, van mera carinskog nadzora, a radi izbegavanja plaćanja carinskih dažbina, u više navrata sa teritorije Nemačke prenosila veću količinu kozmetičkih preparata raznih inostranih robnih marki u vrednosti od 25.000 evra. Sumnja se da ih je potom skladištila u svojoj porodičnoj kući radi dalje prodaje kupcima sa područja pomoravskog okruga.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Užicu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Požegi, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica privrednog društva „Napredak“ AD iz Požege, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja.

Postoje osnovi sumnje da je on, u nameri da izbegne obračun i plaćanje poreza na druge prihode, u periodu od 19. jula 2012. do 30. decembra 2015. godine, po osnovu Ugovora o poslovnoj saradnji koji je privredno društvo „Napredak“ zaključilo sa fizičkim licem iz Šapca, izvršio isplatu u ukupnom iznosu od 5.078.915 dinara, na koji nisu obračunati i plaćeni porez i doprinosi.

Na ovaj način budžet Republike Srbije oštećen je za ukupan iznos od 2.784.835 dinara.


* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica "HBS Cargo" doo, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave.

Postoje osnovi sumnje da je on u toku 2014. godine, od privrednih društava "Tim izolirka" doo iz Šida i "Pimit" doo iz Sombora preuzeo robu u ukupnoj vrednosti od 1.731.853 dinara, koju je dalje prodao „na crno“ tj. bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji, a robu do danas nije platio.

Na ovaj način je, kako se sumnja, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica Zemljoradničke zadruge „Stapar“ iz Stapara, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Postoje osnovi sumnje da je on u periodu od 2012. do 2014. godine, preuzimao poljoprivredne proizvode od dvoje oštećenih iz Stapara, koje nije platio, niti vratio.

Na ovaj način, oštećenima je pričinjena šteta u ukupnom iznosu od  1.669.303 dinara, a u korist Zemljoradničke zadruge „Stapar“.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica “Banini“ AD iz Kikinde, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo pronevera.

Postoje osnovi sumnje da je ona 30. novembra 2015. godine prisvojila novac u iznosu od 654.727 dinara koji je jedna žena predala na blagajnu preduzeća na ime izmirenja kredita. Sumnja se da je potom naložila radnici knjigovodstva da ovu uplatu proknjiži u poslovnoj dokumentaciji i otpiše navedeni dug.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u u Smederevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Velikoj Plani, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica STR „Seletek“, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluga.

Postoje osnovi sumnje da je ona tokom 2017. godine, kao odgovorno lice STR „Seletek“, na improvizovanoj tezgi na robnoj pijaci u Smederevskoj Palanci, prodavala trenerke sa falsifikovanom zaštićenom robnom markom „Adidas“ i „Nike“.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Velikoj Plani, podneli su krivičnu prijavu protiv dvojice odgovornih lica UR „Mesh Plus“ u Smederevskoj Palanci i još jedne osobe iz Smedereva, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela povreda prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja, falsifikovanje službene isprave i neovlašćeno bavljanje određenom delatnošću.

Postoje osnovi sumnje da dvojica odgovornih lica UR „Mesh Plus“ nisu zaključili ugovor o radu za 11 radnika, niti su ih prijavili na obavezno osiguranje i na taj način radnici su oštećeni.  

Sumnja se da je treći osumnjičeni pružao muzičke usluge u UR ''Mesh Plus'' za koje je dobio novčani iznos od 39.000 dinara, a da pri tome nema registrovano pravno lice, niti zaključen ugovor sa UR „Mesh Plus“.

 

* * *

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih u Jagodini, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Paraćinu, podneli su krivičnu prijavu protiv jedne osobe iz Ćuprije, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo navođenje na overavanje neistinitog sadržaja.

Postoje osnovi sumnje da je on doveo u zabludu službenika Policijske stanice Ćuprija da u javnoj ispravi - saobraćajnoj dozvoli za dva autobusa unese neistinitu sadržinu koja se odnosi na korisnika navedenih autobusa, prevozničke radnje „Vlada Turs“. Sumnja se da je pečatom navedene radnje i svojim potpisom overio registarski list, iako je radnja prestala sa radom 14. januara 2017. godine.