Архива

Неистините тврдње у вези са данашњим скупом у Београду

31.05.2017.
МУП

Број:  447/17

31. мај 2017. године

Поводом бројних нетачних навода који су се појавили у више медија, између осталог и како полиција није предузела одговарајуће мере у појединим ситуацијама на данашњем скупу одржаном у центру Београда и да је чак нападала једну новинарку, Министарство унутрашњих послова обавештава јавност да је реч о тенденциозним, злонамерним и неистинитим тврдњама.

Министарство унутрашњих послова истиче да је за данас у Београду једино био, у складу са законом, пријављен скуп испред Дома Народне скупштине у организацији Српске напредне странке, док остала окупљања, која су најављена на друштвеним мрежама, нису пријављена полицији, што представља јасно кршење Закона о јавном окупљању.

У складу са пријавом Српске напредне странке, Министарство унутрашњих послова предузело је одговарајуће мере на обезбеђењу скупа, као и на несметаном кретању грађана у том делу града.

Када је реч о евидентираним инцидентима, Полицијској станици Стари град јавило се више грађана који су пријавили да су од стране учесника контрамитинга, недалеко од Дома Народне скупштине, спречени да дођу на скуп у организацији Српске напредне странке.

Како су навели, њима је онемогућено слободно кретање од стране појединих грађана који су их, уз претње и врeђања, у једном тренутку спречили да иду ка згради парламента. Такође, у Ургентни центар јавио се још један грађанин који тврди да је нападнут испред Народне скупштине од стране обезбеђења скупа.

Полиција ће испитати сваки од пријављених случајева и о свему обавестити надлежно тужилаштво, које ће одлучити да ли постоји основ за подношење одређених пријава.

Такође, важно је нагласити да полицији није пријављен напад на новинарку листа „Данас“, нити су је припадници МУП-а у цивилу, како тврде поједини медији, напали. Нису пријављени ни други напади на новинаре, о којима су медији писали.