Arhiva

Rebić: Informaciona bezbednost jedan od strateških prioriteta

07.12.2018.
Direktor policije Vladimir Rebić poručio je danas na otvaranju Foruma o srpsko-korejskoj saradnji na temu javne administracije da ovaj događaj ima veliki značaj za pripadnike ministarstava unutrašnjih poslova dve zemlje, kao i da je naša država prepoznala informacionu bezbednost kao jedan od strateških prioriteta...
Rebić: Informaciona bezbednost jedan od strateških prioriteta
Rebić: Informaciona bezbednost jedan od strateških prioriteta
Rebić: Informaciona bezbednost jedan od strateških prioriteta
Rebić: Informaciona bezbednost jedan od strateških prioriteta
Rebić: Informaciona bezbednost jedan od strateških prioriteta
Rebić: Informaciona bezbednost jedan od strateških prioriteta

Direktor policije Vladimir Rebić poručio je danas na otvaranju Foruma o srpsko-korejskoj saradnji na temu javne administracije da ovaj događaj ima veliki značaj za pripadnike ministarstava unutrašnjih poslova dve zemlje, kao i da je naša država prepoznala informacionu bezbednost kao jedan od strateških prioriteta.

Rebić je rekao da je značaj ovog Foruma u tome što obuhvata veoma važne teme, kao što su razvoj elektronske uprave, borba protiv sajber-kriminala, informaciona bezbednost i nova dostignuća u oblasti forenzike.

„Savremeni način života podrazumeva upotrebu interneta i nameće potrebu stvaranja moderne javne uprave sa ciljem da se, upotrebom novih tehnologija, poboljša efikasnost, transparentnost i odgovornost javne uprave. Ministarstvo unutrašnjih poslova je, kao deo državne uprave, prepoznalo značaj elektronske uprave, kao jedan od načina pojednostavljenja funkcionisanja građana koji ostvarauju svoja prava pred državnim organima“, rekao je Rebić.

Direktor policije je ocenio da su projekti tokom prethodnih nekoliko godina omogućili građanima da na jedan efikasniji i komforniji način rešavaju svoja statusna pitanja koja su u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Podsetiću vas na projekat „Bebo, dobro došla na svet“ gde se roditeljima omogućava da na jedan komforan i lak način prijave svoje novorođeno dete bez dolaska u policijsku stanicu. Takođe, građani imaju na raspolaganju i aplikacije koje olakšavaju produžavanje važnosti određenih ličnih dokumenata, ali i olakšice prilikom registracije i tehničkih pregleda vozila“ objasnio je direktor policije.

Rebić je istakao da sve veća upotreba interneta podrazumeva istovremeno i razvoj informacione bezbednosti.

“U Republici Srbiji informaciona bezbednost je prepoznata kao jedan od strateških prioriteta u razvoju našeg društva. Svakako smo otvoreni za saradnju, jer želimo da postojeći nivo bezbednosti dodatno unapredimo“, rekao je Rebić.

On je poručio da Republika Srbija ulaže velike napore i sredstva u razvoj informacionog društva, posebno u razvoj servisa elektronske uprave, kao i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova nadležno za čuvanje baza podataka o građanima što je veliki zadatak koji se, kako je konstatovao, obavlja na najbolji moguć način.

Povodom novih bezbednosnih izazova, kao što je borba protiv sajber-kriminala, Rebić je podsetio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u septembru ove godine organizovalo prvu veliku konferenciju na ovu temu, kao i da je usvojena Strategija za borbu protiv visokotehnološkog kriminala što, kako je naglasio, pokazuje jasnu opredeljenost MUP-a da se suprotstavi svim izazovima u ovoj oblasti.

Generalni direktor Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Koreje Đongtek Lim zahvalio se direktoru policije Vladimiru Rebiću na učestvovanju na Forumu, poručivši da je ovo prilika za saradnju u oblasti elektronskih uprava i saradnju između stručnjaka, ali i da se ojača prijateljstvo i bilateralna saradnja dve zemlje.

Na marginama Foruma, direktor policije Vladimir Rebić sastao se sa korejskom delegacijom sa kojima je razgovarao o unapređenju policijske saradnje dve zemlje.