Arhiva

Orkestar policije obeležio 70 godina postojanja

19.12.2018.
Orkestar policije obeležio je sinoć svečanim koncertom u „Madlenijanumu“ 70 godina postojanja, a potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović istakao je da ovaj profesionalni ansambl sigurno može da stane rame uz rame sa kolegama iz Evrope...
Orkestar policije obeležio 70 godina postojanja
Orkestar policije obeležio 70 godina postojanja
Orkestar policije obeležio 70 godina postojanja
Orkestar policije obeležio 70 godina postojanja
Orkestar policije obeležio 70 godina postojanja
Orkestar policije obeležio 70 godina postojanja

Orkestar policije obeležio je sinoć svečanim koncertom u „Madlenijanumu“ 70 godina postojanja, a potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović istakao je da ovaj profesionalni ansambl sigurno može da stane rame uz rame sa kolegama iz Evrope.

„U poslednjih godinu dana Ministarstvo unutrašnjih poslova i ljudi iz orkestra uložili su mnogo energije i truda. Ojačali smo Orkestar policije koji je u jednom trenutku imao samo 26 članova, a danas ima 61 člana. Nabavili smo nove muzičke instrumente, a oni su svoje muzičko umeće pokazali na različitim manifestacijama“, rekao je Stefanović.

Ministap je ukazao da je tokom 70 godina postojanja orkestar imao više od 10.000 javnih nastupa i da je kroz njegov sastav prošlo 300 muzičara.

Stefanović se posebno zahvalio penzionisanim i bivšim članovima Orkestra policije, koji su svoje note zauvek utkali u istoriju i ostavili je mlađima u nasleđe.

„Stariji Beograđani sigurno se sećaju melodija koje su se čule Zemunskim kejom i Kalemegdanskim parkom, jer je taj muzički repertoar činio neizostavni deo beogradskih vikenda i gradskih svečanosti. Nije bilo važnije gradske, državne, sportske ili kulturne manifestacije koju nisu obeležili momci i devojke u uniformama i zvuk njihovih instrumenata“, naveo je Stefanović.

Istakavši da su kvalitet i tradicija orkestra oduvek bili cenjeni i prepoznatljivi, Stefanović je rekao da je ponosan što je tako i dan danas.

„Bez muzike našeg orkestra mi danas ne možemo da zamislimo ni jednu svečanost koju obeležava Ministarstvo, a posebno bih istakao da kolege iz orkestra doprinose i učestvuju u svakoj manifestaciji kojom promovišemo rad policije u zajednici“, rekao je Stefanović i podsetio da je orkestar učestvovao i na Danima Beograda, Svetskim danima muzike, Ljubičevskim konjičkim igrama, Karnevalu brodova i na raznim akcijama humanitarnog karaktera.

„Svi smo posebno ponosni kada na fudbalskim i drugim utakmicama naše reprezentacije orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova izvodi himnu „Bože pravde““, naglasio je Stefanović.

Tokom jednočasovnog nastupa Orkesrap policije izveo je premijerno numeru „Pesma Orkestra policije“, koju su specijalno za ovu priliku osmislili članovi ansambla Branko Milinković, Vladimir Mitrović i Filep Balaš.

Publika je uživala i u numerama „Slovenski marš“ Petra Iljiča Čajkovskog, „Predigra i kolo“ iz baleta „Ohridska legenda“ Stevana Hristića, „Velika čočečka igra“ Petra Konjovića, „Čardaš“ Vitoria Montija, „Igra skakavaca“, Borislava Dugića i „Pesma milicionara“ Branka Karakaša.   

Na svečanosti, ministar Stefanović posthumno je odlikovao Stjepana Keretića, koji je bio dirigent od 1972. do 1985. Godine, a plaketu za izuzetnu posvećenost, isticanje i doprinos u radu orkestra primio je njegov sin.

Plakete su uručene i penzionisanom članu orkestra Atanasu Armenskom, kao i istaknutom članu današnje postave Karolju Bečeiju.

Sekretarijat unutrašnjih poslova u saradnji sa Skupštinom grada Beograda osnovao je 1948. godine „Orkestar narodne milicije“. Od prvih koraka u danima kada se tek uspostavljao ozbiljniji muzički život u Srbiji, preko zlatnih sedamdesetih godina, pa sve do danas, Orkestar policije prošao je brojne izazove.