Arhiva

Podvig heroja: Žandarm spasio iz požara dve osobe

03.05.2017.

POLICIJA DANAS

Podvig heroja: Žandarm spasio iz požara dve osobe
Podvig heroja: Žandarm spasio iz požara dve osobe

Pripadnik beogradskog Odreda, podoficir Žandarmerije vodnik Stevan Ivetić spasio je u petak popodne iz požara koji je buknuo u kućama u Umci dve osobe.

Ivetić, koji tog dana nije bio na dužnosti, svojim automobilom prolazio je kroz Umku. Vozio je ulicom Ilije Babića.

"Video sam dim koji kulja iz jedne kuće. Istrčao sam iz vozila. Začuo sam nekoliko eksplozija, a parčići sa krova padali su svuda po zemlji. Požar se velikom brzinom širio, već je zahvatao i kuću pored. Starija žena stajala je u blizini jedne od kuća", kaže Ivetić.

Na mestu požara već je bio saobraćajni policajac koji je takođe pomagao ljudima koji su se tu našli. Žena je pokušavala da uđe u zaključanu garažu, a kako nije uspela potrčala je ka kući.

"Viknuli smo joj da ne ulazi unutra. Nije nas poslušala, u deliću sekunde bila je na vratima. Potrčao sam za njom. Unutra je bilo strašno toplo. Jedva sam je izvukao iz te vreline i sklonio na bezbednu udaljenost", skromno priča Ivetić i dodaje da je u istom momentu začuo galamu u dvorištu kuće iza, koju je takođe zahvatio požar. 

Brzo je pretrčao tamo i video garažu kako gori, a požar se preneo na oba krova i fasadu. Muškarac i žena stajali su u dvorištu dozivajući jednog ukućanina da izađe iz kuće, jer je krov počeo da se urušava.

"Popeo sam se na sprat i zatekao ga kako pokušava da gasi vatru. Poslušao me je kada sam ga pozvao da izađe. Strčali smo niz stepenice i izašli napolje ", kaže Ivetić i dodaje da je čitava drama koja je trajala tek nekoliko minuta njemu izgledala kao večnost.

Vatrogasci su stigli veoma brzo posle prijave požara, brzo ga lokalizovali a potom i ugasili.

Na kraju Ivetić kaže da smatra da nije uradio ništa što ne bi svaki njegov kolega.

"Nismo policajci samo kada smo na dužnosti, policajci smo 24 sata dnevno. Nikada ne bih dopustio sebi da u bilo kom momentu ne reagujem, jer je naš prvenstveni cilj spašavanje svakog ljudskog života. Ne smatram da je ovo poseban podvig, siguran sam da bi svaki moj kolega uradio isto", objašnjava pripadnik Žandarmerije.

Inače, ovo je samo jedna od kritičnih situacija sa kojom se u poslednjih 16 godina, koliko radi u Žandarmeriji, susretao. Njegov komandant Boro Gladović priča da je Ivetić u dosadašnjoj karijeri uspeo da spreči bekstvo zatvorenika iz Centralnog zatvora i da je za taj podvig nagrađen.

"Takođe, dva puta je uhvatio na delu dvojicu muškaraca, jednog koji je potegao vatreno oružje, a drugog zbog pretnji nožem. Oba puta bio je van dužnosti. Više puta je sprečio dilere droge da je prodaju uživaocima, a zahvaljujući njegovom operativnom radu rasvetljene su i neke krađe na teritoriji grada", ističe Gladović.