Arhiva

Rasvetljena dva napada na pripadnike LGBT populacije

17.05.2017.
MUP

Broj: 404/17

17. maj 2017. godine

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije rasvetlilo je dva napada na pripadnike LGBT populacije koji su se nadavno dogodila u Beogradu, dok se za počiniocima napada na transrodnu osobu na Trgu Republike, 8. maja ove godine intenzivno traga.

Beogradska policija identifikovala je tri osobe, dva maloletnika i jednu punoletno lice, koje su 29. aprila u centru Beograda napale G.Š. Policija je protiv njih nadležnom tužilaštvu podnela krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo teška telesna povreda.

Takođe, policija je rasvetlila i jučerašnji napad na N.M. u Požeškoj ulici. Protiv osobe koja je vrađala, ismevala i gurala N.M. policija je po nalogu tužilaštva podnela zahtev za pokretanje prekršajanog postupka.

Kada je reč o napadu na T.D., koji se dogodio 8. maja na Trgu Republike, policija intenzivno radi na rasvetljavanju ovog slučaja i traga za počiniocem. Do sada su pregledani video zapisi sa obližnjih kamera i radi se na identifikaciji napadača.

Tokom današnjeg obeležavanja Međunarodnog dana protiv homofobije, transfobije i bifobije na manifestaciji na Trgu Republike došlo je do dva manja incidenta.

Naime, jedna osobe je na štandu Labrisa poprskala pivom grčke turiste, a druga osoba je nasilno oduzela balon od aktivista ove organizacije. Policija je odmah privela ove osobe i protiv njih će, nakon konsultacija sa nadležnim tužilaštvom, biti preduzete  odgovarajuće mere.