Arhiva

Rebić i Cuvalas o saradnji policija Srbije i Grčke

18.05.2017.
Direktor policije Republike Srbije Vladimir Rebić i direktor policije Republike Grčke Konstantinos Cuvalas ocenili su danas da je saradnja policija dve zemlje dobra, ali da postoji prostora za njenim unapređenjem u oblasti borbe protiv terorizma, ilegalnih migracija, organizovanog i svih drugih vidova kriminala...
Rebić i Cuvalas o saradnji policija Srbije i Grčke
Rebić i Cuvalas o saradnji policija Srbije i Grčke
Rebić i Cuvalas o saradnji policija Srbije i Grčke
Rebić i Cuvalas o saradnji policija Srbije i Grčke
Rebić i Cuvalas o saradnji policija Srbije i Grčke

Direktor policije Republike Srbije Vladimir Rebić i direktor policije Republike Grčke Konstantinos Cuvalas ocenili su danas da je saradnja policija dve zemlje dobra, ali da postoji prostora za njenim unapređenjem u oblasti borbe protiv terorizma, ilegalnih migracija, organizovanog i svih drugih vidova kriminala.

Ukazavši da je današnji sastanak nastavak saradnje koju su aprila ove godine dogovorili ministri unutrašnjih poslova dve zemlje, Rebić je naveo da je sa grčkim kolegom razgovarao o potpisivanju Protokola o zajedničkoj saradnji tokom turističke sezone.

Ta saradnja, kako je naveo, podrazumevaće upućivanje srpskih policajaca u Grčku, koji će zajedno sa grčkim kolegama raditi na prevenciji krivičnih dela, poput trgovine ljudima, narkoticima, prevara, krađa i drugih imovinskih delikata, kojima građani Srbije mogu biti oštećeni.

„Republika Srbija ovakvu vrstu saradnje već ima sa policijama Crne Gore i Hrvatske. Aktivnosti koje su u okviru tih saradnji preduzete dale su dobre rezultate i smatramo da je ovo dobra prilika da i sa Grčkom uspostavimo takav način saradnje“, naglasio je Rebić.

Srpski direktor policije je najavio da će krajem maja i početkom juna biti organzovana studijska poseta policajaca iz Grčke, koji će imati priliku da se neposredno upoznaju i ostvare konkretne kontakte u  cilju razmene informacija i brze i efikasne saradnje sa srpskim kolegama, pre svega u oblasti borbe protiv terorizma.

Po pitanju ilegalnih migracija, Rebić i Cuvalas su se složili da treba nastaviti sa aktivnostima koje omogućavaju adekvatnu borbu protiv ilegalnih migracija, u cilju osiguranja bezbednosti građana i jedne i druge države, uz poštovanje ljudskih prava migranata.

Direktor Cuvalas ocenio je da je današnji sastanak početak iskrene, direktne saradnje  koja ima za cilj veću efikasnost srpske i grčke policije i veću bezbednost građana dve zemlje.

Cuvalas je rekao da je sa direktorom Rebićem razgovarao o modalitetima unapređenja saradnje u borbi protiv različitih vidova kriminala, u skladu sa bezbednosnim izazovima sa kojima se susreću dve države.

Prema njegovim rečima,  grčka policija je spremna da podeli znanje i iskustvo sa srpskim kolegama kroz edukativne programe, razmenu informacija i sve ostalo što može da doprinese većoj bezbednosti građana dve države.