Arhiva

Japan donirao 14 vozila MUP-u za migrantsku krizu

27.04.2017.
Stefanović, koji je zajedno sa ambasadorom Japana u Beogradu Đuići Takaharom na plato ispred „Palate Srbija“ prisustvovao primopredaji vozila, naveo je da donirana vozila, čija je vrednost oko 450.000 evra, predstavljaju značajno pojačanje za efikasniji rad granične policije...
Japan donirao 14 vozila MUP-u za migrantsku krizu
Japan donirao 14 vozila MUP-u za migrantsku krizu
Japan donirao 14 vozila MUP-u za migrantsku krizu
Japan donirao 14 vozila MUP-u za migrantsku krizu
Japan donirao 14 vozila MUP-u za migrantsku krizu

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović istakao je danas da će 11 terenskih vozila i tri kombija, koje je ambasada Japana donirala Upravi granične policije već tokom ove nedelje biti raspoređeno pre svega na granici Srbije sa Bugarskom i Makedonijom, gde su i najveći izazovi sa migracijama.

Stefanović, koji je zajedno sa ambasadorom Japana u Beogradu Đuići Takaharom na plato ispred „Palate Srbija“ prisustvovao primopredaji vozila, naveo je da donirana vozila, čija je vrednost oko 450.000 evra, predstavljaju značajno pojačanje za efikasniji rad granične policije.

Zahvalivši ambasadoru na donaciji, ministar Stefanović je naveo da su pored vozila donacijom obuhvaćeni i personalizovani računari, koji će policijskim službenicima olakšati rad sa migrantima na terenu.

Istakavši da je ova donacija smo jedna u nizu i da predstavlja nastavak dobre i kvalitetne saradnje Srbije i Japana, ministar je podsetio da je u prethodnom periodu Vlada Japana donirala Sektoru za vanredne situacije Ministarstva opremu vrednu gotovo pola miliona evra.

Prema njegovim rečima, taj projekat i daje traje i jedan veliki deo opreme je već  isporučen.

„Zahvalni smo Japanu na ovakvoj vrsti podrške koja je od značaja ne samo za podizanje nivoa bezbednosti građana Srbiju, već i za povećanje bezbednosti, sigurnosti i efikasnosti u obavljanju svakodnevnih zadataka policajaca“, rekao je ministar.

Stefanović je ukazao da je sa ambasadorom Japana u Beogradu  Takaharom razgovarao i o nastvaku saradnje u oblasti zajedničkog suprostavljanja terorizmu .

„Nameravamo da dobra iskustva i dobra tehnička rešenja koja Japan primenjuje pokušamo da primenimo i u Srbiji i na taj način ojačamo naš bezbednosni sistem i učinimo da građani naše zemlje budu bezbedniji“, rekao je Stefanović.

Ambasador Takahara odao je priznanje ministru Stefanoviću i MUP-u na posvećenosti koju pokazuju u suočavanju sa velikim prilivom migranata.

„Veoma cenimo odgovorno i humano ophođenje Vlade Republike Srbije pri suočavanju sa problemom migranta. Istovremeno, svesni smo činjenice da Vlada Srbije nosi veliki teret. Stoga Vlada Japana pruža podršku projektima, kako bi ovaj teret umanjila“, rekao je Takahara.

Prema njegovim rečima donirana terenska vozila omogućiće graničnoj policiji da efikasnije i sa povećanom mobilnošću obezbedi granične oblasti, a kombijima brže prevoze  migranate kojima je potrebna zaštita i nega.